Laibach leta 2015 med gostovanjem v Severni Koreji. Foto: AP
Laibach leta 2015 med gostovanjem v Severni Koreji. Foto: AP

Profesor Gabriele Frasca bo v okviru predmeta, povedno poimenovanega Vidimo se v peklu – Laibachi med razkrojem Jugoslavije, Evrope in sveta, študente seznanil s prispevkom zasedbe Laibach k slovenski, balkanski, evropski in svetovni kulturi. Predmet bodo že od tega meseca izvajali na oddelku za znanosti o kulturni dediščini, v okviru magistrskega študija uprizoritvenih umetnosti in multimedijskih produkcij, je poročala italijanska tiskovna agencija Ansa.

"Nihče nas ni kontaktiral. Še."
Laibach po lastnih besedah "niso imeli pojma" o uvedbi predmeta in torej niso bili vpeti v njegovo snovanje. Kot so dodali, jih z univerze "ni nihče kontaktiral. Še." Tako so tudi glede vprašanja, s kakšnim znanjem bodo v okviru predmeta opremili študente, odgovorili: "To seveda ni odvisno od nas; gradiva je ogromno na razpolago."

Sorodna novica "Shakespeare je na nek način obravnaval ista vprašanja, kot jih danes Taylor Swift"

Glede tega, ali se ob tem počutijo kot Taylor Swift, pa so odgovorili z retoričnim vprašanjem: "Z našo plačo? (smeh)" Študenti literature na Univerzi v Gentu v Belgiji bodo lahko po novem namreč v okviru študija preučevali tudi njena besedila v okviru predmeta, pri katerem se ukvarjajo z deli avtorjev, kot sta denimo Charlotte Brontë in William Shakespeare.

Profesor, književnik in prevajalec
Leta 1957 v Neaplju rojeni univerzitetni profesor Gabriele Frasca dejaven tudi kot književnik ter je strokovnjak za prevajanje iz angleščine v italijanščino. Pred kratkim je v celoti uredil in v italijanščino prevedel knjigo Romanzi, teatro e televisione (Romani, gledališče in televizija) Samuela Becketta, ki je izšla pri italijanski založbi Mondadori.