Zunanji, delno pokriti oder z nekaj več kot 500 sedeži je in bo tudi letos gostil le festival Lent in Poletni lutkovni pristan. Ustreznih drugih programskih vsebin niso našli niti na razpisu. Foto: BoBo
Zunanji, delno pokriti oder z nekaj več kot 500 sedeži je in bo tudi letos gostil le festival Lent in Poletni lutkovni pristan. Ustreznih drugih programskih vsebin niso našli niti na razpisu. Foto: BoBo
false
27. mednarodni lutkovni festival Poletni lutkovni pristan bo potekal od 6. avgusta do 4. septembra 2016. Pripravlja ga Lutkovno gledališče Maribor, vstopnice za predstave pa so brezplačne. Foto: BoBo

V Lutkovnem gledališču Maribor so pred dvema letoma odprli novozgrajeni zunanji oder z nekaj več kot 500 sedeži. Deluje le v času Poletnega lutkovnega pristana in Festivala Lent, za preostale dni v letu pa ni dovolj zanimanja.

Ker gledališče samo nima dovolj vsebin, s katerimi bi lahko vsaj čez vse poletje zapolnilo ta delno pokriti zunanji avditorij, so maja objavili razpis, s katerim so ga ponudili v uporabo zunanjim izvajalcem za različne družinske vsebine. A pretiranega zanimanja ni bilo.

V razpisnem obdobju so prejeli tri prijave, s katerimi pa bi lahko le delno zapolnili prostor. "Komisija je ugotovila, da nihče izmed prijaviteljev ne upošteva obdobja, na katerega se razpis nanaša, temveč ponujajo posamezne vsebine," je povedala producentka Nina Arsenovič. Prijavitelji niso upoštevali dimenzij odra in kapacitete tribune, večina predlaganih vsebin je bilo malega formata in program osredotočen na prostor pod tribuno, ki ga zaseda točilni pult. Tega pa nihče izmed prijaviteljev ni nameraval uporabiti.

Zato se je gledališče odločilo, da ne sklene sodelovanja z nobenim izmed prijaviteljev, "saj predlagane programske vsebine kljub nesporni kakovosti nekaterih med njimi ne ponujajo dovolj čvrstega ogrodja za izvedbo", je pojasnila Arsenovičeva.

Julija je v Mariboru premalo ljudi
V LGM-ju so želeli najti nekoga, ki bi izvajal program v avditoriju od konca Festivala Lent do začetka Poletnega lutkovnega pristana. Gre torej za večinoma julijske dni, ki pa so v mestu, kot je Maribor, precej problematični. "To je obdobje letnih dopustov in je ljudi za tako veliko prizorišče premalo," je poudarila producentka.

Letos bo torej oder znova gostil le Festival Lent in Poletni lutkovni pristan. Prvi je že mimo, drugi bo potekal med 6. avgustom in 4. septembrom in bo v Maribor pripeljal gostujoče predstave iz Češke, Hrvaške, Madžarske, Rusije, Slovaške, Španije, Švice in Velike Britanije ter predstavil izbrane slovenske lutkovne produkcije pretekle sezone.