Minister za kulturo Uroš Grilc, mariborski župan Andrej Fištravec in direktor Narodnega doma Maribor Vladimir Rukavina  so se strinjali, da Lent presega mestne razsežnosti in ima velik pomen za Severovzhodno Slovenijo ter celotno državo. Sklenili so partnerski dogovor, ki zagotavlja sredstva za izpeljavo festivala, vsaj toliko, kot bo za festival namenila država, bo morala prispevati tudi mariborska občina. Predlog bodo poslali v potrditev vladi. Kot zagotavlja Grilc, se v vsebinski del programa na ministrstvu ne bodo vmešavali, bodo pa podprli predvsem programe, ki so v javnem interesu. Foto: BoBo
Minister za kulturo Uroš Grilc, mariborski župan Andrej Fištravec in direktor Narodnega doma Maribor Vladimir Rukavina so se strinjali, da Lent presega mestne razsežnosti in ima velik pomen za Severovzhodno Slovenijo ter celotno državo. Sklenili so partnerski dogovor, ki zagotavlja sredstva za izpeljavo festivala, vsaj toliko, kot bo za festival namenila država, bo morala prispevati tudi mariborska občina. Predlog bodo poslali v potrditev vladi. Kot zagotavlja Grilc, se v vsebinski del programa na ministrstvu ne bodo vmešavali, bodo pa podprli predvsem programe, ki so v javnem interesu. Foto: BoBo
Lent
Po Grilčevih besedah je dogovor partnerski, kar pomeni, "da bo vsaj toliko, kot bo za festival namenila država, morala prispevati tudi mariborska občina". Foto: BoBo
Država bo pokrila sredstva za Lent

Ena od ugotovitev, s katero so se strinjali vsi trije, je bila, da festival močno presega mestne razsežnosti, je povedal mariborski župan. Po ministrovih besedah sta se z županom "v zavedanju, kaj pomeni Lent za Severovzhodno Slovenijo in celotno državo s kakovostnimi in raznolikimi vsebinami, dogovorila, da bosta ministrstvo in občina zagotovila sredstva na vsaj načrtovani ravni".
Dogovor je partnerski, kar pomeni, "da bo vsaj toliko, kot bo za festival namenila država, morala prispevati tudi mariborska občina", je po skupni preučitvi finančne konstrukcije projekta poudaril Grilc. Dodal je, da je ena izmed večjih težav upad sponzorskih sredstev.
Predlog bodo poslali v potrditev vladi
Kot je po sestanku dejal Fištravec, bo občina z ministrstvom izoblikovala predlog, ki ga bodo poslali v potrditev vladi. Minister je zagotovil, da bodo strokovne službe ministrstva že danes začele z delom, približno tri tedne pa potrebujejo za pripravo vladnega gradiva. Kot je še dejal, se v vsebinski program na ministrstvu ne bodo vmešavali, bodo pa podprli predvsem programe, ki so v javnem interesu.
Z infrastrukturno pripravo bi zmanjšali vsakoletne stroške
Župan rešitev za prihodnost Lenta vidi tudi v celostni infrastrukturni pripravi, s čimer bi zmanjšali vsakoletne stroške, ki nastajajo ob organizaciji festivala. Tako bodo letos ob lutkovnem gledališču postavili pokriti amfiteater, ki bo služil kot festivalsko prizorišče, je napovedal.
Direktor Narodnega doma Maribor, ki pripravlja festival, je s sestanka odšel optimističen, vesel je tudi, da so končno vzpostavili dialog s svojim ustanoviteljem - občino. "Nismo takoj pričakovali sredstev, pač pa jamstvo, da se lahko lotimo projekta," je pojasnil Rukavina.
Pod 1,25 milijona ne gre
Za Leta 2012 je festival stal 1,75 milijona evrov, lani 1,45, "letos pa pod 1,25 milijona ne moremo iti", je poudaril. Ob tem je dodal, da je 60 odstotkov sredstev sponzorskih. Z ukinjanjem prizorišč in osiromašenjem programa bi se festival "sesul kot hiša iz kart", saj bi to odgnalo sponzorje, obiskovalci pa zanj ne bi želeli plačati vstopnine.

Situacija povezala Mariborčane
Povedal je še, da je težka situacija povezala Mariborčane. Po njegovem mnenju se zavedajo, da je festival ena redkih stvari, po katerih je Maribor "prepoznaven v pozitivni konotaciji".

Država bo pokrila sredstva za Lent