Festival Lent letos odpirajo s Puccinijevo zadnjo opero Turandot. Foto: Tiberiu Marta
Festival Lent letos odpirajo s Puccinijevo zadnjo opero Turandot. Foto: Tiberiu Marta
Peer Geent
Za mariborsko operno in baletno hišo bo sodelovanje na Lentu velik izziv, saj bodo predstavi prvič uprizorili na prostem. Foto: Tiberiu Marta
Đorđe Balaševič
Med najpomembnejšimi dogodki letošnjega festivala napovedujejo denimo koncert Đorđa Balaševića. Foto: BoBo
Lent
Festival Lent, ki bo prihodnje leto zaznamoval 25 let obstoja. Foto: BoBo

"Želimo pokazati, da se da v mestu veliko narediti, če stopimo skupaj," je ob podpisu pogodbe in predstavitvi sodelovanja dejal glavni organizator, direktor Narodnega doma Maribor Vladimir Rukavina.

Lent, ki bo potekal med 24. junijem in 2. julijem, bo tudi tokrat v primerjavi s prejšnjimi leti nekoliko krajši in z osrednjim prizoriščem na Trgu Leona Štuklja namesto plavajočega odra na Dravi. Organizatorji obljubljajo, da bo kljub temu zadostil vsakovrstnim okusom, tudi v sodelovanju z Opero in Baletom SNG Maribor.

Turandot in Peer Gynt prvič na prostem
V znamenju operne umetnosti bo potekal že otvoritveni dan, saj zastor festivala letos dviguje Turandot. Dva dni pozneje bo sledil balet Peer Gynt. Zanje bo to velik izziv, pravi direktor SNG-ja Maribor Danilo Rošker, saj bosta predstavi na Trgu Leona Štuklja prvič izvedeni na prostem.

Trg Leona Štuklja bo tudi glavno prizorišče festivalskega sklopa Folkart s folklornimi skupinami iz Argentine, Finske, Fidžija, Kostarike, Kazahstana, Srbije in Slovenije. Tam bodo potekali še drugi letošnji osrednji najpomembnejši dogodki, kot so koncert Đorđa Balaševića in muzikal Alica v čudežni deželi v izvedbi English Student Theatre z Druge gimnazije Maribor.

Drugo leto vstopa festival v 25. leto
Po Rukavinovih besedah festival Lent od vsega začetka zaznamujejo iskanja. "Vedno se skušamo pri svojih iskanjih prilagoditi situaciji, ki nas zadeva, in tako je tudi danes," je dejal in izrazil upanje, da bodo ob jubileju prihodnje leto "prišli do neke stabilnejše forme" in morda spet do plavajočega odra, ki so se mu bili lani zaradi zmanjševanja finančnih sredstev iz javnih in sponzorskih virov prisiljeni odpovedati.

Zaradi finančnih težav so lani tudi za nekaj dni skrajšali festival, kar se je po besedah Rukavine izkazalo za optimalno obliko, zato pri tem ostajajo tudi letos. A tokrat bo že od prvega festivalskega dne stekel polni program, in ne postopoma kot lani.

Sprva so napovedovali selitev Večerovega odra pod Titov most, vendar pa so se v zadnjem trenutku z lastnikom Žičkega odra dogovorili, da ostane še letos na stalni lokaciji na Lentu. Ohranili bodo lani dobro sprejet Jurčkov oder pri Vodnem stolpu, med drugim pa ostajajo tudi že ustaljeni kulinarični SladoLent, festival uličnega gledališča Ana Desetnica, Živa dvorišča, JazzLent v Minoritih, Salon glasbenih umetnikov v Sodnem stolpu. Art kamp z dejavnostmi za vso družino v Mestnem parku bo po novem osredotočen na ponovno oživitev zapuščenih bazenov nad igrali.

Proračun višji, a daleč od prejšnjih let
Kot napoveduje Rukavina, bo finančno gledano letošnji festival v nekoliko boljšem položaju kot lani, ko je znašal okoli 750.000 evrov, a še daleč od zneskov iz prejšnjih let, ko se je njegov proračun gibal okoli 1,5 milijona evrov. Podpora države ostaja enaka kot prejšnja leta, mariborska občina pa je letos prvič v svojem proračunu odprla posebno postavko za Festival Lent. Ta znaša 200.000 evrov, ki naj bi jih v prvi vrsti porabili za boljšo promocijo.

Organizatorji pričakujejo podobno število obiskovalcev kot lani in upajo, da jim bo uspelo odločilno povečati prodajo vstopnic (cene ostajajo enake kot lani). Še pred začetkom festivala bodo zvestim obiskovalcem podarili predstavo beloruskega državnega plesnega ansambla Haroški, ki bo 22. junija v dvorani SNG-ja Maribor.