Mozaik sestavlja okoli 500.000 žebljev. Foto: EPA
Mozaik sestavlja okoli 500.000 žebljev. Foto: EPA
Saimir Strati (levo) in sodnik za Guinnessovo knjigo rekordov
V naslednji izdaji Gunnessove knjige rekordov bo tudi albanski umetnik. Foto: EPA

Povsem običajne žeblje je albanski umetnik zabijal 25 dni, v dobrih treh tednih pa je tako pod njegovimi rokami nastal največji tridimenzionalni mozaik na svetu, kar so že potrdili tudi sodniki, ki presojajo dosežke za Guinnessovo knjigo rekordov. V naslednji izdaji bo tudi Strati.

Portret renesančnega umetnika je velik osem kvadratnih metrov, tridimenzionalni učinek pa je njegov avtor dosegel s spreminjanjem dolžine, do katere je žeblje zabil v podlago. Od daleč je nemogoče ugotoviti, da je namesto barve Strati uporabil kar gradbeni material. Da Vinci je po drugi strani ustvarjal z rdečo kredo, točne letnice nastanka pa umetnostni zgodovinarji ne vedo; slika, ki je splošno, a ne popolnoma sprejeta kot da Vincijev avtoportret, naj bi nastala med letoma 1512 in 1515.

Že prav razvpit zaradi Dana Browna
Arhitekt, kipar, inženir, izumitelj, geometer, znanstevnik, matematik, glasbenik in slikar je umrl 2. maja 1519, star 67 let. Čeprav ne bi mogli reči, da je avtor slik, kot sta Mona Liza in Zadnja večerja, kadar koli utonil v pozabo, je še posebne pozornosti deležen zadnja leta, ko je zanimanje zanj stopnjeval Dan Brown, saj naj bi renesančni umetnik po trditvah iz Da Vincijeve šifre v svoja dela kodiral sporočila o tem, da sveti gral ni bila čaša, ampak potomci Jezusa in Marije Magdalene.