Leonardova freska Zadnja večerja predstavlja eno najpomembnejših likovnih obravnav te motivike. Foto: EPA
Leonardova freska Zadnja večerja predstavlja eno najpomembnejših likovnih obravnav te motivike. Foto: EPA
Peter Greenaway
Peter Greenaway je svoj projekt oživljanja umetnin začel z Rembrandtovo Nočno stražo. Foto: EPA
Leonardo da Vinci: Zadnja večerja
Projekcijo bo Greenway pripravil aprila in maja v refektoriju samostana ob milanski cerkvi Santa Maria della Grazia, kjer je Leonardo fresko naslikal med letoma 1495 in 1497.

Znani britanski navdušenec nad likovno umetnostjo, ki se je na podoben način lotil že Rembrandtove mojstrovine Nočna straža in Velazquezove Las Meninas, je dobil dovoljenje, da projicira še eno najbolj znanih upodobitev Zadnje večerje in s tem predstavi skrite zgodbe, ki jih sam razbira na freski.
65-letni Greenaway bo to poskušal storiti z uporabo dramatične osvetljave, projekcij in posnetkov glasov igralcev, ki se bodo vživeli v apostole in Kristusa,poroča The Guardian.

Zadnja večerja razširjena na Kristusovo življenje
V nasprotju z Leonardovo sliko, ki je ujel le trenutek, ko Kristus oznani, da ga bo nekdo izmed apostolov izdal, bo Greenaway izrabil prednosti filma in razširil pripoved ter predstavil Jezusovo življenje, od njegovega rojstva do križanja. Razmišljanja apostolov, zbranih ob zadnji večerji, bodo osvetljevali glasovi, ki se bodo spraševali, kdo izmed njih je tisti, ki bo Jezusa izdal.

Projekcija naj bi bila pripravljena aprila, ko bodo na steni refektorija samostana ob cerkvi Santa Maria della Grazia v Milanu, kjer se nahaja freska, zaživele tudi druge Leonardove upodobitve Kristusa. Greenaway napoveduje zanimivo projekcijo, ki jo bodo po vsej verjetnosti nekateri razumeli kot bogokletno, saj bo na nekaterih podobah Kristus predstavljen tudi gol.

Oživljanje pozabljene umetnosti
Oživljanje Leonardove zadnje večerje je del Greenawayjevega širšega projekta, v katerem želi na podoben način oživeti tudi druge velike svetovne umetnine. Za tarče si je med drugim izbral Picassovo Guernico, Monetove Lilije in delo Jacksona Pollocka, v Vatican pa je že naslovil prošnjo, da bi pripravil projekcijo za Michelangelovo Poslednjo sodbo v Sikstniski kapeli. Prav tako je dobil že dovoljenja, da se to jesen poigra z Veronesejevo Svatbo v Kani, ki jo hranijo v pariškem Louvru.

Vabljeni k branju:
Leonardova Zadnja večerja

"Vse kar si želim je spodbuditi ljudi, da bi drugače gledali na umetnost. Večina ljudi je vizualno neizobraženih, saj po 11 letu šolske otroke spodbujajo, da se osredotočajo na besedila, vizualna umetnost pa se obravnava zgolj kot dekoracija in zabava," je Greenaway povedal o svojem projektu.

Leonardu bi bil pojekt všeč
Tistim najbolj skeptičnim, ki se sprašujejo, kaj bi na takšen projekt porekel sam Leonardo da Vinci, odgovarja profesor umetnostne zgodovine na Univerzi v Oxfordu, Martin Kemp. Da Vincijev poznavalec meni, da bi slikar projekt zagotovo podprl. "Greenaway ima neverjeten smisel za razumevanje slikarjevega dela, kar ne velja za vse filmarje," je povedal in dodal, da bi Leonarda brez dvoma zanimale gibljive slike, saj je tudi sam na nek način za svoje upodobitve želel, da se gibljejo in živijo.

M. K.