Slovenske organizacije so pri tem ustvarile več kot 230 mednarodnih kulturnih povezav.

Foto: EPA
Foto: EPA

Avtorica Anja Mugerli pa je za delo Čebelja družina prejela nagrado EU-ja za književnost.
Na razpisih za leto 2021 je uspešno kandidiralo 57 slovenskih organizacij, ki izvajajo 59 evropskih projektov. Slovenske organizacije so podporo pridobile v vseh treh sklopih programa Ustvarjalna Evropa – Kultura, Media in Medsektorski sklop. Nekatere so vključene v več projektov, tako da se skupna vrednost 9,7 milijona evrov nanaša na 70 pridobljenih podpor EU-ja.

Foto: Reuters/Lavra Černigoj
Foto: Reuters/Lavra Černigoj

Podobno kot v obdobju 2014–2020 je bilo tudi v letu 2021 uspešnih največ zasebnih organizacij, sporočajo iz Centra za spodbujanje sodelovanja v kulturnih in ustvarjalnih sektorjih Motovila, ki v Sloveniji opravlja naloge Centra Ustvarjalna Evropa. Od skupno 43 je 33 nevladnih organizacij in deset podjetij. Preostalih 14, ki sodelujejo v projektih s podporo Ustvarjalne Evrope, je javnih zavodov.

Večina teh organizacij ima sedež v Ljubljani, na Motovili pa opažajo, da je uspešnih vse več organizacij s sedežem zunaj središča države. "Na razpisih 2021 na primer v naslednjih slovenskih mestih in krajih: Maribor, Piran, Celje, Dob, Izola, Log pri Brezovici, Medvode, Murska Sobota, Nova Gorica, Novo mesto in Slovenj Gradec," so zapisali.

Anja Mugerli. Foto: Matej Murič
Anja Mugerli. Foto: Matej Murič

V ospredju knjiga
V primerjavi s prejšnjim obdobjem, ko so bile po številu podpor EU-ja na prvem mestu uprizoritvene umetnosti, je z razpisi 2021 v ospredje stopilo področje knjige. Sledijo film in avdiovizualno področje ter uprizoritvene umetnosti, med katerimi je vse bolj zastopano področje glasbe.

Glede porazdelitve višine podpore EU-ja po sektorjih prevladujeta na vrhu lestvice področji knjige ter arhitektura in oblikovanje, kažejo podatki Motovile. K temu sta v veliki meri prispevali podpori za dve evropski platformi, in sicer za pesniško platformo Versopolis pri Beletrini in arhitekturno platformo LINA pri Fakulteti za arhitekturo Univerze v Ljubljani. Na tretjem mestu glede na višino podpore EU-ja sledijo uprizoritvene umetnosti.
Ustvarjalna Evropa (Creative Europe) je nadnacionalni program EU-ja, ki se izvaja v obdobju 2021–2027. Je vodilni in edini instrument EU-ja, namenjen podpori evropskega kulturnega in ustvarjalnih sektorjev.

Rezultate razpisov za leto 2021 so iz Motovile sporočili na začetku leta 2023, ker je Evropska komisija spremenila razpisni postopek, vključno s sistemom sklepanja pogodb in obveščanja o rezultatih. Za razpise 2021 se je ta postopek zaradi dodatnih zamud pri lansiranju nove generacije Ustvarjalne Evrope še dodatno zavlekel.