Posavski muzej domuje v brežiškem gradu. Foto: Goran Rovan
Posavski muzej domuje v brežiškem gradu. Foto: Goran Rovan

Sredi leta je potekala osrednja prireditev, na kateri so domače skupine ponazorile dogajanje pred pol tisočletja, novembra je potekal simpozij s številnimi strokovnjaki, izdali pa so tudi Puntarski časopis, je le nekaj vrhuncev lanskega leta povzela direktorica Posavskega muzeja Alenka Černelič Krošelj. Posavski muzej je osrednja regijska muzejska ustanova, ki hrani dediščino občin Sevnica, Krško, Kostanjevica na Krki in Brežice.

Kot je poudarila, se niso ustavili zgolj pri analizi dogajanj leta 1515, temveč so jih vzeli le kot priložnost za razpravo o aktualnih temah oblasti, njene narave, povodih za upore ter možnostih za uspeh.

Izdali so povzetek prispevkov, izšel je Puntarski časopis, šolarji so ustvarjali pod okriljem likovno-digitalnega natečaja, v pokrajinskih muzejih Celje in Kočevje so pripravili posebne občasne razstave, poučna je bila Puntarska pot. Društvo zbirateljev Verigar Brežice je založilo poštno znamko ter spominski ovitek in žig.

V muzeju so zaznamovali tudi nekatere druge pomembne obletnice, saj so se spomnili vojn, ki so krojile svet v 20. stoletju in posebej prizadele območje od Sotle navzgor ob Savi do Radeč. Odzvali so se pobudi Muzeja novejše zgodovine Slovenije in se vključili v projekt Pot domov.

"Polletni rezultati že pričajo o večjem številu obiskovalcev. Pritegnile so jih praznične rokodelske tržnice in odlično obiskan poletni kino na grajskem dvorišču, kjer smo pripravili celo atletski miting in druge družabne dogodke. Z razstavo Veliki čuvaj Mirsada Begića smo oživili grajsko klet, zgornje nadstropje pa ta mesec s postavitvijo arheološke razstave Rimsko grobišče Dvorce pri Čatežu in hišne žare kot pomnik davnega religioznega doživetja," je dejala direktorica.

Na novo je na ogled tudi razstava Posavski obrazi in decembrska etnološka razstava Od svinje do votivnega prašička, od rečnih poti do testenega ptička. Prikaz posavskega življenja so obogatili s številnimi predmeti, panoji, fotografskimi povečavami in zvočnimi zapisi.