Programski direktor EPK-ja Mitja Čander je povedal, da bo posebnost mariborskega EPK-ja širina, saj se ne bo ukvarjal samo z umetnostjo v klasičnem pomenu besede, ampak bo posegal tudi na druga polja družbe. Foto:
Programski direktor EPK-ja Mitja Čander je povedal, da bo posebnost mariborskega EPK-ja širina, saj se ne bo ukvarjal samo z umetnostjo v klasičnem pomenu besede, ampak bo posegal tudi na druga polja družbe. Foto:
EPK
Velika glavnina sredstev za projekt EPK bo porabljena za koproducentske projekte - med njimi so Festival Maribor, Festival Lent, Pikin festival in Kurentovanje.

Svet je za predsednika izvolil Ota Lutharja in soglasno izrekel pozitivno mnenje glede kandidatke za generalno direktorico zavoda Suzane Žilič Fišer.

"Izjemen projekt, ki presega meje"
S pozitivnim mnenjem za kandidatko so po mnenju Lutharja vzpostavljeni pogoji za normalno in "morebiti bolj dinamično delo" javnega zavoda. Luthar pričakuje, da bo delo potekalo v skladu z danes sprejetim načrtom. Mnenje glede Žilič Fišerjeve, ki zdaj opravlja funkcijo vršilke dolžnosti generalne direktorice zavoda, mora podati še programski svet zavoda in občinski svet Mestne občine Maribor. Žilič Fišerjeva je povedala, da se je za ta projekt odločila zavestno in ker verjame, da gre za izjemen projekt, ki presega mestne in državne meje.

Svet zavoda je soglasno sprejel tudi poročilo za preteklo leto in program dela za letos. Finančni načrt zavoda za letos predvideva skupni obseg celotnih stroškov v višini 9,2 milijona evrov, od tega približno 1,5 milijona evrov za plače in materialne stroške. Za stroške promocije, PR-službe in trženja je v načrtu predvidenih 1,96 milijona evrov, preostanek pa bo po besedah poslovne direktorice zavoda Helene Hvalec namenjen programskemu delu, ki se bo izvajal letos in tudi pozneje. Predvidena so tudi sredstva za opremo v višini 431.000 evrov, od česar je večji del namenjen notranji opremi Vetrinjskega dvorca, kjer ima zavod svoje prostore.

Koproducentstvo festivala Maribor in Lent
V letošnjem in prihodnjem letu bo vseh šest partnerskih mest za vse projekte in njihovo programsko pripravo porabilo predvidoma okrog 26 milijonov evrov. V teh stroških so po besedah programskega direktorja Mitje Čandra zajeti stroški produkcije štirih temeljnih programskih sklopov EPK-ja ter stroški splošne produkcije in mednarodnega sodelovanja.

Velika glavnina sredstev bo porabljena za koproducentske pogodbe, saj je zavod Maribor 2012 koproducent številnih projektov, ki bodo izvedeni v letu 2012 – med njimi Festivala Maribor, Festivala Lent in projektov partnerskih mest, kot sta Pikin festival in Kurentovanje. Program dela predvideva tudi okoli 90 zunanjih sodelavcev zavoda, nekaj več kot 20 ljudi pa je trenutno zaposlenih za čas trajanja projekta.

Čander je povedal, da bodo odprli tudi druge nove projekte in nove zamisli ter dodal: "Mislim, da bo posebnost našega EPK-ja širina, saj se ne bomo ukvarjali samo z umetnostjo v klasičnem pomenu besede, ampak bomo posegali tudi na druga družbena polja od šolstva, gospodarstva in civilnih gibanj."