Utrinek z lanskega festivala: Alexandra in Etnorom Gipsy Fever Show. Foto: Spletna stran festivala
Utrinek z lanskega festivala: Alexandra in Etnorom Gipsy Fever Show. Foto: Spletna stran festivala

Festival, ki bo potekal tudi drugod po Sloveniji, letos pa tudi v Srbiji, je priložnost za druženje ustvarjalcev, raziskovalcev in ljubiteljev romske kulture.

Uvodni del festivala, ki ga skupaj pripravljajo Slovenski etnografski muzej, Romski akademski klub in Združenje ustvarjalnih ljudi na področju kulture, bo namenjen dvema predavanjema pod skupnim naslovom Kdaj bodo Romi pisali o nas, ki ju bosta izpeljala francoska raziskovalca romske kulture, socialni antropolog Martin Olivera in romolog Patrick Williams.

Koncertni vrhunec z Esmo Redžepovo
Ob predavanjih pa so organizatorji v prihodnjem mesecu pripravili še vrsto spremljevalnih dogodkov. Tako bodo na voljo lutkovne predstave za romske otroke, predstavljena bo nova tematska številka Časopisa za kritiko znanosti, domišljijo in novo antropologijo z naslovom Romi, tu pa bodo še delavnice za otroke ter glasbeni koncerti, med katerimi velja omeniti 21. april, ko v mariborski Štuk prihaja kraljica romske glasbe Esma Redžepova.

Festival Romano Čhon je letos del vsebin, uvrščenih med programske dogodke EPK-ja. Ob Mariboru bo tokrat potekal še v Ljubljani, Murski Soboti, Lendavi, Novem mestu, na Ptuju ter v mladinskih in kulturnih centrih, mrežno povezanih v projekt Mladi ambasadorji medkulturnega dialoga. Festival bo v tujini letos prvič potekal v Srbiji, v Vranju in Subotici.