Stolna cerkev sv. Nikolaja so gradili od leta 1701 do leta 1706. Foto: MMC RTV SLO
Stolna cerkev sv. Nikolaja so gradili od leta 1701 do leta 1706. Foto: MMC RTV SLO

Gre za stolnico sv. Nikolaja in cerkev Marijinega oznanjenja. Ljubljanska stolnica, ki je lani praznovala 300-letnico, je hierarhično najpomembnejša cerkev v Sloveniji, poleg tega pa je sedež najstarejše kontinuirano obstoječe stolnice v Sloveniji vse od leta 1492. Stavba, v kateri so se odvili številni pomembni zgodovinski dogodki, je tudi prostor grobnic vidnih predstavnikov cerkve.

Baročna stolnica, ki predstavlja dominanto srednjeveškega jedra Ljubljane, je v zadnjem desetletju dobila novi vratni krili. Ti sta leta 1996 izdelala kiparja Tone Demšar in Mirsad Begić. Demšarjevi reliefi pripovedujejo o slovenski zgodovini od prazgodovine do danes, Begić pa je avtor portretov ljubljanskih škofov v 20. stoletju.

Napredni tok v kranjskem stavbarstvu 17. stoletja
Cerkev Marijinega oznanjenja je bila kot redovna cerkev ljubljanskega avguštinskega reda zgrajena med letoma 1645 in 1660. Zgodnjebaročna dvoranska cerkev je odsev naprednega toka v kranjskem stavbarstvu 17. stoletja, hkrati pa značilna srednjeevropska arhitektura s prevladujočimi lombardsko-beneškimi vplivi. Bogata je tudi notranjost cerkve, v kateri najdemo nekaj kakovostnih del oltarne plastike.