Biro Richard Rogers Partnership je skušal zgraditi nasprotje mrzličnemu vzdušju, ki vlada na najprometnejših letališčih. Foto: EPA
Biro Richard Rogers Partnership je skušal zgraditi nasprotje mrzličnemu vzdušju, ki vlada na najprometnejših letališčih. Foto: EPA
Zaha Hadid Architects: Znanstveni center Phaeno
Zaha Hadid se je že lani med nominirance Stirlingove nagrade uvrstila s projektom v Nemčiji. Lani je bila pod drobnogledom nova upravna stavba družbe BMW. Foto: EPA
Richard Rogers Partnership: Valižanska narodna skupščina
Valižanski parlamentarci zasedajo pod 'dramatično' streho Richarda Rogersa. Foto: Architecture.com
Škotski parlament
Lani je Strilingova nagrada pripadla avtorju stavbe škotskega parlamenta Enricu Mirallesu, ki pa je na žalost umrl leta 2000 in tako nikoli ni videl uresničitve svojega načrta. Foto: www.scottish.parliament.uk

To so objekti, ki so se prebili na seznam kandidatov za Stirlingovo nagrado, ki pripade arhitektu zgradbe, ki je v zadnjem letu najbolj vplivala na razvoj arhitekture. Nagrado podeljujeta RIBA (Royal Institute of British Architects) in The Architects Journal. Letošnjega zmagovalca pa bodo izbrali televizijska osebnost Mariella Frostrup, ameriška krajinska arhitektka Martha Schwartz, nemški arhitekt Stefan Behnich, urednica revije Architects' Journal, Isabel Allen, in arhitekt Ian Ritchie. Dobitnik priznanja bo znan 14. oktobra.

Umirjena arhitektura sredi vrveža potnikov
Statistika največ možnosti za zmago pripisuje biroju enega najbolj cenjenih britanskih arhitektov, ki si je z izvirnimi načrti prislužil tudi že plemiški naziv, Richarda Rogersa. Novi terminal letališča Bajaras v Madridu, ki ga je Rogers zasnoval skupaj z Estudiom Lamelo, po sodbi komisije izžareva mirnost in čistočo, kot tak pa naj bi pomagal k boljšemu občutju potnikov v sicer jetičnem ozračju najprometnejših letališč. Drugi adut studia Richarda Rogersa pa je stavba valižanske narodne skupščine v Cardiffu. Arhitektom je uspelo zasnovati stavbo, katere podoba vzpostavlja vez s procesi, ki se dogajajo v njeni notranjosti, prekriva pa jo streha, ki ji lahko pripišemo skoraj dramatično podobo.

Betonski monstrum Zahe Hadid
Med nominiranci zasledimo vsaj še eno ime, ki spada v samo elito trenutno dejavnih arhitektov. To je Zaha Hadid, katere biro je v sodelovanju z birojem Mayer Bährle Freie Architekten BDA zasnoval Znanstveni center Phaeno v nemškem mestu Wolfsburg. Stavba je ena maloštevilnih uspešnih uresničitev domišljijskga sveta. Masivni betonski blok stoji na 'nogah', kar omogoča pretočnost stavbe in ustvarja vtis nagajivega kljubovanja sili teže, ki hoče velikansko betonsko gmoto pritisniti k tlom.

Trije londonski projekti
Na videz veliko manj velikopotezen, že skoraj intimen, pa je projekt studia Caruso St John Architects. Brick House je londonska stanovanjska hiša, ki navzven ne razkriva mojstrskega posega arhitekta. A avtorjem načrta je uspelo iz povsem običajnih materialov ustvariti izjemno toplo ozračje in razgibano notranjost s ploskvami, ki se stikajo pod različnimi koti.

Biro Hopkins Architects je pri snovanju otroške bolnišnice Eveline - najdemo jo v Londonu - upošteval predvsem strah otrok pred zdravniki in bolnišnicami. Žirijo Stirlingove nagrade je tako prevzela pozornost, ki so jo arhitekti namenili prehajanju dnevne svetlolobe v interjer in podarjanje izrazito prijazne podobe ordinacijam. V Londonu najdemo tudi novo knjižnično poslopje Idea Store arhitektov Adjaje/Associates, katerega odlika je predvsem bistroumna združitev različnih funkcij sodobne knjižnice, ki je obenem tudi prostor za preživljanje prostega časa.

Stirlingova nagrada je ime dobila po britanskem arhitektu Jamesu Stirlingu, ki je od šestdesetih pa do smrti leta 1992 v britansko arhitekturno krajino vnesel številne izjemne objekte. Leta 1981 se je Stirling vpisal tudi med dobitnike Pritzkerjeve nagrade.