Predstavitev Pogledov v Kinu Šiška je z odlomki iz Smoletove Antigone povezoval igralec AGRFT-ja Andrej Zalesjak. Foto: MMC RTV SLO
Predstavitev Pogledov v Kinu Šiška je z odlomki iz Smoletove Antigone povezoval igralec AGRFT-ja Andrej Zalesjak. Foto: MMC RTV SLO
majda širca
Kulturna ministrica Majda Širca in predsednik državnega sveta Blaž Kavčič listata Poglede. Foto: MMC RTV SLO
V Pogledih bodo enakopravno zastopani trije vsebinski sklopi: umetnost, kultura in družba, vse sklope pa bo povezovala skupna rdeča nit - knjiga. Foto: MMC RTV SLO
Urednica Pogledov o časopisu

Ob projektu Ljubljana - svetovna prestolnica knjige je ljubljanska mestna občina za prihodnja tri leta z razpisom iskala izdajatelja kulturnega štirinajstdnevnika, ki bi se oziral na področje kulture, medijev in intelektualnega življenja, omogočal dostopnost do celovitih informacij o kulturni produkciji in odpiral prostor za poglobljeno kritično refleksijo kulture in družbe.

Na razpisu je nato največ točk prejelo Delo, ljubljanski župan Zoran Janković pa je izbral drugouvrščeni Dnevnik, kar je po pritožbi Dela razveljavilo upravno sodišče. V sredo mu bo tako prva številka Pogledov.

Po Razgledih je čas za Poglede
Kot so še zapisali v Delu, se Pogledi pojavljajo pred slovenskimi bralci desetletje po tem, ko je časopisna hiša Delo prenehala izdajati Razglede, naslednike Naših razgledov, a ne kot njihovo nadaljevanje, saj so drugačne tako okoliščine kot bralska publika.

V Pogledih, za katere sta MOL in ministrstvo za kulturo zagotovila 700.000 evrov, preostala sredstva pa družba Delo, bodo enakopravno zastopani trije vsebinski sklopi: umetnost, kultura in družba, vse sklope pa bo povezovala skupna rdeča nit - knjiga.

Pogledi naj odpirajo poglede
Kot je na predstavitvi povedal direktor časopisne družbe Delo Jurij Giacomelli, je vrednost celotnega projekta 2,7 milijona evrov, kar je hkrati tudi dokaz Delove ambicioznosti.

Kulturna ministrica Majda Širca pa je izrazila upanje, da bodo Pogledi ubijali apatičnost in odpirali oči tistim, ki kulturo še vedno razumejo le kot strošek in ne kot nekaj družbeno koristnega.

Revija je med goste predstavitve prišla z bobnanjem, za kulturni program pa so poskrbeli študentje vseh treh akademij ljubljanske univerze.

Postavljanje v kontekst brez senzacionalizma in z relevantnimi mnenji
V vsaki številki časopisa bo v ospredju izbrana tema, po besedah urednice Ženje Leiler pa bodo Pogledi teme, probleme in dogodke predvsem anticipirali, jih postavljali v kontekst, vrednotili in s tem poskušali - brez spodbujanja družbene nestrpnosti in ideološkega ekskluzivizma - oblikovati in usmerjati družbeno in kulturno pomembne in seveda relevantne intelektualne debate.

Kaj prinaša nov štirinajstdnevnik ter kakšno je razmerje med tremi vsebinskimi sklopi časopisa - umetnostjo, kulturo in družbo? Kratek intervju z urednico Pogledov Ženjo Leiler si oglejte v priloženem videoposnetku

.

Do jeseni vsako drugo sredo ob Delu, nato samostojno
Do jeseni bodo Pogledi vsako drugo sredo priloženi Delu, potem pa jih bo mogoče kupiti tudi posebej. V Delu še obljubljajo, da bo kmalu pripravljena tudi spletna stran.

Utrinke iz predstavitve si oglejte v spodnji fotogaleriji (kliknite za povečavo).

Urednica Pogledov o časopisu