George Soros je leta 2000 prejel častni znak svobode Republike Slovenije. V utemeljitvi je med drugim pisalo, da je častni znak prejel
George Soros je leta 2000 prejel častni znak svobode Republike Slovenije. V utemeljitvi je med drugim pisalo, da je častni znak prejel "za zasluge pri spodbujanju in razvijanju odprte demokratične in humane družbe v sodobnem svetu ter za zasluge pri uveljavljanju odprte, strpne in razsvetljene civilne družbe v Sloveniji". Foto: EPA

Mnenjski članek Szilarda Demetra (1976) je bil objavljen v soboto in umaknjen dan pozneje. V njem je ameriško-madžarskega milijarderja in filantropa Georgea Sorosa, sicer glasnega kritika madžarske vlade, primerjal z Adolfom Hitlerjem in nacisti. "Strupen plin teče iz kapsule multikulturne odprte družbe, ki je za evropski način življenja smrtonosna," je bilo še mogoče prebrati v Demetrovem besedilu. Nadalje je zapisal še, da je Soros "liberalni firer, njegova liber-arijska vojska pa ga zaznamuje bolj, kot je Hitlerja njegova".

Zapis je sprožil veliko ogorčenje v madžarski judovski skupnosti, vključno z Združeno madžarsko judovsko kongregacijo, ki je članek označila za "neokusen" in "neodpustljiv". "(Gre za) učbeniški primer relativizacije holokavsta in je zato nezdružljiv s trditvijo vlade o ničelni strpnosti do antisemitizma," so po poročanju Associated Pressa zapisali v judovski skupnosti.

Umik članka neodvisno od tega, kar Demeter misli
Demeter je nato v nedeljski izjavi za Origo dejal, da se je odločil za umik svojega članka "neodvisno od tega, kar mislim". Dodal je, da bo izbrisal tudi svojo stran na Facebooku. "Dovolil bom, da bodo tisti, ki me kritizirajo, imeli prav, da oklicati nekoga za nacista pomeni relativizacijo in da lahko vzporednice z nacisti nehote škodujejo spominu na žrtve," je še izjavil vladni komisar za kulturo.

Sorodna novica Madžarska in Poljska blokirali pomoč EU-ja med pandemijo – moti ju nov pogoj vladavine prava

Soros, ki se je rodil leta 1930 v Budimpešti in je preživel holokavst, je pogosta tarča vlade Viktorja Orbana zaradi njegovih človekoljubnih dejavnosti, ki podpirajo liberalne cilje. Vladne medijske kampanje, usmerjene proti Sorosu, so neredko deležne obtožb antisemitizma.

V sobotnem članku je bil omenjen tudi spor glede prihodnjega proračuna EU-ja, ki ga Madžarska in Poljska blokirata zaradi določb, ki bi lahko zadržale izplačila državam, ki ne spoštujejo demokratičnih standardov. Obe državi sta pod drobnogledom EU-ja in če bi se izkazalo, da kršita načela vladavine prava, bi ob pogojevanju tvegali izgubo milijard evrov evropskih sredstev. Demeter je zaradi tega v svojem zapisu obe državi označil za "nove Jude".

Oglasila sta se izraelsko veleposlaništvo in Orbanov predhodnik
Izraelska vlada, ki je sicer tesna zaveznica Madžarske, je obsodila Demetrove komentarje. Izraelsko veleposlaništvo v Budimpešti je v tvitu zapisalo: "Popolnoma zavračamo uporabo in zlorabo spomina na holokavst za kakršen koli namen ... Najhujšega zločina v zgodovini človeštva ali njegovih storilcev ni mogoče povezati z nobeno sodobno razpravo."

Gordon Bajnai, ki je bil med letoma 2009 in 2010 na čelu madžarske vlade, je v nedeljo na Facebooku zapisal, da če Demetra do ponedeljka ne odstavijo s položaja, "bodo Madžari in preostali svet (njegovo) izjavo očitno obravnavali kot stališče madžarske vlade".