Arhitekt Jože Plečnik si je tržnico zamislil kot monumentalno in zvezno oblikovan obrečni prostor, ki se razteza med Tromostovjem in Zmajskim mostom. Foto: RTV SLO/P. B.
Arhitekt Jože Plečnik si je tržnico zamislil kot monumentalno in zvezno oblikovan obrečni prostor, ki se razteza med Tromostovjem in Zmajskim mostom. Foto: RTV SLO/P. B.
Majda Širca
Ministrico za kulturo Majdo Širco čaka še srečanje s predstavniki SAZU-ja in s koordinacijskim odborom stanovalcev Fondovih hiš. Foto: MMC RTV SLO/A. J.

Kot poudarja ministrica, odlok, ki je bil izdan 14. oktobra lani, "ni relevanten, saj je tržnica že zaščitena na lokalni ravni". Poleg tega je prepričana, da "ni treba na tako rigiden način, kot je odlok, zapirati poti". Potem ko se je Širca srečala s predstavniki civilne iniciative Tržnice ne damo, je med drugim povedala, da ministrstvo za kulturo ni pravi naslovnik za vprašanje, kaj se bo zgodilo z ljubljansko tržnico, vsekakor pa "je v domeni države zaščititi kulturno dediščino".

Od predstavnikov omenjene iniciative je dobila koristne informacije, a bo kljub temu odlok o začasni razglasitvi tržnice za spomenik državnega pomena razveljavila. Kot pravi, je garaže ne motijo, če ostane zaščitena kulturna dediščina na sami tržnici.

Več o Plečnikovi tržnici preberite tukaj.

Civilna iniciativa ne bo odnehala
Obžalovanje nad tem je izrazila pobudnica civilne iniciative Tržnice ne damo Marinka Kurilić, ki napoveduje nadaljnje prizadevanje za uresničitev prizadevanj iniciative. Priznala pa je, da je ministrica Širca "v primerjavi z ljubljanskim županom Zoranom Jankovićem, vsaj prisluhnila".

Da se odlok o začasni razglasitvi tržnice za spomenik državnega pomena razveljavi, se je ministrstvo za kulturo dogovorilo že na decembrskem srečanju z ljubljanskim županom Zoranom Jankovičem. Hkrati se je takrat zavezalo, da bo prisluhnilo argumentom pobudnikov civilne iniciative Tržnice ne damo in Slovenske akademije znanosti in umetnosti (SAZU). Majdo Širco tako čaka še srečanje s predstavniki SAZU-ja, kot so sporočili z ministrstva, pa je že za ponedeljek napovedano srečanje s koordinacijskim odborom stanovalcev Fondovih hiš.

M. K.