Majda Širca je prepričana, da je treba dati več poudarka na večje sodelovanje z drugimi ministrstvi. Odgovore, zakaj veliko slovenskih gradov sameva in se ne izkoristijo za umetniške rezidence, bi bilo tako na primer mogoče najti v dogovoru z ministrstvom za gospodarstvo. Foto: MMC RTV SLO
Majda Širca je prepričana, da je treba dati več poudarka na večje sodelovanje z drugimi ministrstvi. Odgovore, zakaj veliko slovenskih gradov sameva in se ne izkoristijo za umetniške rezidence, bi bilo tako na primer mogoče najti v dogovoru z ministrstvom za gospodarstvo. Foto: MMC RTV SLO
Arhitekturni muzej Ljubljana
Ministrica si bo med drugim prizadevala, da arhitekturni muzej pridobi status nacionalnega muzeja. Foto: Arhitekturni muzej Ljubljana
Filmski trak
Na ministrstvu za kulturo obljubljajo, da bodo najprej vzpostavili normalne, šele nato pa bolj ustvarjalne pogoje za filmske ustvarjalce. Foto: EPA

Na konferenci, ki sta jo z državnim sekretarjem Stojanom Pelkom sklicala po približno dveh mesecih vodenja ministrstva, je Širca med drugim še poudarila, da so vrata ministrstva za kulturo odprta za vse, ne le za tiste, ki želijo, ampak tudi dajejo odgovore.

Ob navedbi vrednot svobode, dialoga in samoomejevanja ministrica ni mogla mimo aktualnega primera pisatelja Gorana Vojnovića, ki naj bi z romanom Čefurji raus prizadel vrh slovenske policije. Ministrica je nerazumevanje pisateljske svobode obsodila in dejala: "Represija, raus!"

Majda Širca je še obljubila, da bodo pod njenim ministrovanjem uredili socialni položaj delavcev v kulturi in posodobljen status samostojnih ustvarjalcev v kulturi. Z ekipo bo kot del širše reforme javne uprave z ekipo reformirala javne zavode s področja kulture in njihovo financiranje. Vodstvom zavodov pa bodo s prenosom financiranj z letnih programov na celoten mandat omogočili avtonomno razpolaganje z dodeljenimi sredstvi in večjo svobodo pri načrtovanju programov.

Film potrebuje najprej normalne pogoje
Dotaknili so se tudi področja filma, kjer se je v zadnjih dneh govori predvsem od razrešitvi treh članov nadzornega sveta Filmskega sklada RS-a, Igorja Prodnika, Staneta Malčiča in Jožeta Pogačnika. Kot obljubljajo na ministrstvu, bodo najprej vzpostavili normalne, šele nato pa bolj ustvarjalne pogoje za filmske ustvarjalce. Širca obljublja, da bodo zagotovili nepristransko in strokovno odločanje znotraj čim bolj neodvisne institucije, ki jo bo v okviru zakona in javne razprave definiral nov zakon.

O Agenciji za knjigo in avtonomiji medijev
Zelo je optimistična glede Agencije za knjigo, ki naj bi jo stroka sama koordinirala in upravljala. Šlo naj bi torej za primerljiv status, kot so ga v devetdesetih letih dodelili filmskemu skladu. Ministrica je prepričana, da je treba za večjo neodvisnost in profesionalnost novinarjev urediti njihov status, za večjo avtonomijo medijev novelirati zakon o medijih, za kakovostnejši in finančno vzdržnejši javni RTV-servis sprejeti nov zakon o RTV-ju in implementirati evropsko direktivo o avdiovizualnih medijskih storitvah.

Kakšne so vizije vodstva?
Vizije vodstva je predstavil Stojan Pelko, s katerim sta bila z ministrico optimistična glede rebalansa za kulturo za 2009. Predlog je 30 milijonov evrov, skupaj naj bi ministrstvo za kulturo v letu 2009 tako upravljalo z 213,401 milijona evrov. Več naj bi bilo programskega financiranja za sodobnejšo, bolj množično in urbano kulturo, pomembno vlogo naj bi igrala kulturna vzgoja v celotnem izobraževalnem sistemu. Napovedujejo, da bodo pri tem skrbno raziskovali in promovirali slovenski jezik, dediščine pa se bodo lotevali s sodobnimi načini varovanja arhivskega knjižničnega in muzejskega gradiva. Evidentirali bodo tudi sodobno arhitekturo in s tem preprečili brisanje dobrih del ter razglasili Plečnikovo dediščino kot celoto.

Bistvena pogoja za uresničitev vsega naštetega sta po Pelkovih besedah "pospravljena hiša" in "pregledna blagajna". Tako mora ministrstvo za kulturo postati odprt, sistemsko in vsebinsko posodobljen javni servis s preglednimi sredstvi.

M. K.