"Ko sem se začel ukvarjati s stand-upom, sem ugotovil, da moram o nečem govoriti. Pri roki je bila zgodovina, pa še nihče se ni ukvarjal z zgodovino - zakaj pa ne bi poskusil s tem?" Foto:
Za svoje stand-up nastope se Izzard v zadnjih letih sicer ne liči in oblači več v ženska oblačila; pravi, da njegova transvestitska praksa ni niti del nastopa niti spolni fetiš. "Ženske si lahko oblečejo, kar hočejo, jaz pa tudi." Svojo spolno usmerjenost včasih opisuje kot "lezbijka, ujeta v moškem telesu" ali pa "cel fantek, plus še pol punčke".

"Eddie Izzard velja za enega najboljših stand-up komikov naše generacije. V svoji tridesetletni karieri je prejel številne nagrade za svoje nastope in bil večkrat imenovan v druščino najboljših stand-up komikov vseh časov – tako po oceni kritikov kot občinstva," povzemajo organizatorji, Mick Perrin Worldwide, Urbani ured in Tin Vodopivec.

Izzard je znan po svojem nadrealističnem in subtilnem humorju, točkah, v katere vključuje pantomimo in monologe ter se v njih dotika vseh mogočih tem, od zgodovinskih in religijskih fenomenov do nenavadnih situacij, kot recimo, kaj bi se zgodilo, če bil Darth Vader naročal kosilo v menzi.

Blagoslov Johna Cleesa
Za svoj šov Dress to Kill je prejel dve prestižni nagradi emmy, leta 2007 ga je televizijska postaja Channel 4 postavila na tretje mesto lestvice stotih najboljših britanskih komikov, ameriški Comedy Central pa na 75. mesto najboljših komikov vseh časov. Montypythonec John Cleese je Izzarda v televizijskem dokumentarnem filmu razglasil za "izgubljenega Pythona", Eddie pa se jim je pozneje celo priključil na odru ob ponovni združitvi skupine v Aspnu.

Uspehu v stand-up komediji so sledile tudi številne vloge v hollywoodskih uspešnicah, kot so Oceanovih dvanajst in Oceanovih trinajst, Valkyrie, Mystery Men, The Cat's Meow in Zgodbe iz Narnije. Svoj glas je posodil v izvirnih različicah animiranih filmov Igor in Avtomobili 2 ter odigral glavno vlogo v ameriški televizijski nadaljevanki The Riches.

S svojim zadnjim šovom Stripped je razprodal dvorane po vsem svetu, od Londona, Sydneyja, Berlina in Stockholma, pa tudi newyorški Madison Square Garden in kot prvi komik na svetu – losangeleški Hollywood Bowl.

Turneja kot orkan
Eddie Izzard k nam prihaja s svojim novim šovom Force Majeure (fr. višja sila), s katerim bo obkrožil svet in obiskal več kot 25 držav, od Evrope, ZDA, Rusije, Avstralije, Nove Zelandije, Indije, Nepala do Daljnega vzhoda. Šlo naj bi celo za največjo turnejo posameznega stand-up komika vseh časov.