Akademija EPK je bila ustanovljena decembra 2010 kot intelektualni gremij, ki bo s svojimi idejami nadgradil in dodatno konceptualiziral zamisli zavoda Maribor 2012. Njeni člani so še Mladen Dolar, Matjaž Kmecl, Milena Zupančič, Dubravka Tomšič Srebotnjak, Igor Grdina in Oskar Kogoj. Foto: MMC RTV SLO / Miloš Ojdanić
Akademija EPK je bila ustanovljena decembra 2010 kot intelektualni gremij, ki bo s svojimi idejami nadgradil in dodatno konceptualiziral zamisli zavoda Maribor 2012. Njeni člani so še Mladen Dolar, Matjaž Kmecl, Milena Zupančič, Dubravka Tomšič Srebotnjak, Igor Grdina in Oskar Kogoj. Foto: MMC RTV SLO / Miloš Ojdanić
EPK
Prihodnji konec tedna bodo potekali sklepni dogodki letošnje Evropske prestolnice kulture. Vrhunec končnega slavja bo v soboto, 15. decembra, ob 19.00 na Trgu Leona Štuklja v Mariboru, kjer bo potekala osrednja prireditev pod režisersko taktirko Mateja Filipčiča. Prestolovanje evropski kulturi bosta zatem prevzela Marseille in Košice. Foto: BoBo
Drago Jančar
Posledice EPK-ja bodo po mnenju Draga Jančarja dolgoročne, medtem ko so trenutni protesti kot nek 'vihar'. Foto: BoBo

"Vsa infrastruktura, ki je bila v začetku zamišljena - v drugih časih - ni bila realizirana. A to ni tako bistveno. Bistveno je, da je ta pulz celo leto živel, da je pustil posledice v mikroorganizmu te regije in da je to izjemen potencial tudi za recimo kulturno diplomacijo Slovenije za prihodnost," je na najverjetneje zadnjem srečanju Akademije EPK izpostavil član, pesnik Tomaž Šalamun. Ocenjuje, da je ekipa zavoda Maribor 2012 z izvedbo tega projekta dokazala, da je sposobna. Hkrati si je pridobila dragocene nove izkušnje in znanja, ki bi jih bilo škoda zavreči. "Ta laboratorij bi lahko slovensko kulturno diplomacijo, torej zunanje ministrstvo, opremil s tem, kako funkcionirati s kulturo po svetu," še razmišlja Šalamun.

Člani Akademije so se zavzeli za delno nadaljevanje dela zavoda Maribor 2012. Po njihovem mnenju je treba izkoristiti izkušnje, ki so se nabrale pri projektu EPK, med drugim v promociji slovenske kulture po svetu. Zgodovinar Igor Grdina kot ključne izkušnje zavoda Maribor 2012 navaja sodelovanje s partnerskimi mesti, projekt Kulturne ambasade ter povezovanje materialne in duhovne kulture. "Tako kot so velika imena prišla v Maribor, tako tudi naša velika imena lahko pridejo kamor koli. Potrebujejo pa zato določeno podporo," pravi.
EPK dal mestu novo samozavest
Andrej Brvar
spremembe opaža zlasti pri mlajših generacijah. "Gre za nek nov način pogovora, za nek nov duh, ki se bo pri mlajših samo še razvijal. In iz tega duha lahko pride do pritiska od spodaj na občinske strukture, da preprosto vsa stvar ne usahne, ampak da gre naprej," opaža. Po njegovem mnenju trenutno družbeno vrenje v Mariboru ni naključje.
"Vsi ti protesti imajo neko podtalno povezavo z EPK-jem. V mestu opažam neko novo samozavest. Taista samozavest se zdaj v neki navidez negativni obliki pojavlja na trgu kot protest. Če bi mesto ne bilo do te stopnje samozavestno, ne bi šlo na trg in se zavzelo za svoje pravice," je prepričan.
Kaj lahko umetnost prinese v družbo?
Bolj previden je bil pri povezovanju EPK-ja in množičnih protestov proti županu Francu Kanglerju pisatelj Drago Jančar, ki je dejal: "Ko bomo nekoč pogledali nazaj, bomo videli, da se je v letu 2012 zgodilo toliko in toliko stvari, ki so imele svoj intelektualni in duhovni vpliv. Vse to mora prinesti neko novo premišljevanje o smislu tega, kaj lahko umetnost in kultura prineseta v družbo."
Literat, čigar dela oziroma njihovi naslovi v okviru EPK-ja krasijo ključne točke mesta, je prepričan, da bodo posledice Evropske prestolnice kulture dolgoročne, medtem ko so trenutni protesti kot nek "vihar". "Ves čas je bila ideja EPK-ja, da se bo v mestu socialno in ekonomsko dogajanje prepletlo s kulturnim. A tu je očitno šla kultura paralelno z ekonomsko in socialno situacijo in sta se samo deloma dotaknila."