Natančna finančna konstrukcija združenega projekta bo znana predvidoma v mesecu dni, vsekakor pa naj bi znašala manj, kot če bi novo Umetnostno galerijo Maribor in Maks uresničevali ločeno. Foto: Mestna občina Maribor
Natančna finančna konstrukcija združenega projekta bo znana predvidoma v mesecu dni, vsekakor pa naj bi znašala manj, kot če bi novo Umetnostno galerijo Maribor in Maks uresničevali ločeno. Foto: Mestna občina Maribor
Viteška dvorana UGM
Nova umetnostna galerija bi morala biti po prvih načrtih zgrajena do leta 2012, ko bo Maribor prevzel naziv EPK. Foto: D. Švarc
Maks
Objekt naj bi bil razdeljen na prostore UGM-ja in Maksa, vmes pa bi bili skupni prostori. Med drugim naj bi zajemal večnamensko dvorano, ki bi se lahko uporabljala v protokolarne namene, pa tudi kot poročna dvorana. Foto: Mestna občina Maribor

Mariborski župan Franc Kangler vztraja pri spojitvi projektov nove Umetnostne galerije Maribor (UGM) in Mariborskega kulturnega središča (Maks). Kot je dejal na današnji novinarski konferenci, bo predlog dal v sprejetje mestnemu svetu, z njegovimi načrti pa se strinja tudi vodstvo galerije.

Madžarski posel padel v vodo, sredstva pa je treba rešiti
Z madžarskimi arhitekti, ki so bili izbrani na mednarodnem arhitekturnem natečaju za oblikovanje novih prostorov UGM-ja na Lentu, po besedah župana ni bilo mogoče doseči dogovora, zato so pogajanja z njimi prekinili. Da ne bi izgubili 10 milijonov evrov, ki jim jih je v ta namen obljubila država, so se odločili, da novo galerijo umestijo na lokacijo Maksa, ki naj bi do sredine prihodnjega leta zrasel na območju nekdanje tovarne Merinka na desnem bregu Drave.

Optimalni kompromis
"Odločili smo se, da v mesecu dni pripeljemo projekt do te točke, da vanj pripeljemo tudi UGM," je povedal Kangler. To je po njegovih besedah tudi edina možnost, da galerija dobi nove prostore še v času EPK-ja, hkrati pa bo omogočila racionalizacijo obeh projektov.

Natančna finančna konstrukcija združenega projekta bo znana predvidoma v mesecu dni, vsekakor pa naj bi znašala manj, kot če bi novo Umetnostno galerijo Maribor in Maks uresničevali ločeno. Investicija v UGM je bila po prvotnih načrtih ocenjena na nekaj manj kot 20 milijonov evrov, Maks pa naj bi občino stal okoli 25 milijonov evrov.

Pri UGM-ju se strinjajo
Direktorica UGM-ja Breda Kolar Sluga idejo podpira. Kot je pojasnila, bo galerija ohranila razstavne in skladiščne prostore, ki so jim bili obljubljeni, hkrati pa se bo tako lahko projekt nove galerije končno premaknil z ničelne točke. Ko bo gospodarski položaj boljši, lahko vsebine nadgrajujemo, je dejala.

Prepričana je, da bo galerija na tak način lahko znova "relevanten sogovornik v mednarodnem prostoru", obenem pa uresničila svoj cilj, da se "razvija v smeri institucije, ki poudarja sodelovanje", ter se odpira obiskovalcem, mestu in drugim medijem. Idejna zasnova Maksa, ki ga je izdelala arhitekturna pisarna Sadar & Vuga, naj bi vse to omogočala.

Po besedah Kanglerja načrt podpira tudi ministrstvo za kulturo. Občina je za Maks sklenila najemno pogodbo z občinskim podjetjem ZIM, ki bi občino v prihodnjih 20 letih stala okoli dva milijona evrov letno. Župan je danes poudaril, da bodo poskušali doseči, da objekt prihodnje leto preide v last občine, s čimer bo odpadel tudi strošek za najemnino.

Kaj je z najemno pogodbo?
Po poročanju medijev naj bi bila sicer najemna pogodba za Maks, ki jo je župan konec lanskega leta podpisal s podjetjem ZIM, nična, saj ni bila sklenjena po načelih javnega naročanja. Kangler je danes zatrdil, da je s tem seznanjen le iz medijev in da za ustreznostjo pogodbe stoji pravna služba Mestne občine Maribor. "Vsekakor pa se mi zdi nenavadno, da neki državni organ daje mnenje o pogodbi, še preden jo vidi," je dejal.
Direktorica občinske uprave Milica Simonič Steiner je pojasnila, da je bila pogodba sklenjena na podlagi zakona o stvarnem premoženju države in lokalnih skupnosti, kar naj bi pomenilo, da se lahko sklene brez javnega razpisa.

Maks, ki ne bo Maks (lahko pa se boste tam poročili)
Z novo podobo naj bi Maks dobil tudi novo ime, ki pa ga še niso izbrali. Objekt naj bi bil razdeljen na prostore UGM-ja in Maksa, vmes pa bi bili skupni prostori. Med drugim naj bi zajemal večnamensko dvorano, ki bi se lahko uporabljala v protokolarne namene, pa tudi, kot je danes izjavil župan, kot poročna dvorana.