Umetnostna galerija Maribor je na začetku meseca znova javno opozorila na svojo prostorsko stisko in se zavzela za selitev v stavbo Ajpesa. Foto: BoBo
Umetnostna galerija Maribor je na začetku meseca znova javno opozorila na svojo prostorsko stisko in se zavzela za selitev v stavbo Ajpesa. Foto: BoBo
Andrej Fištravec, mariborski župan
Ekipa župana Andreja Fištravca je na seji odbora DZ-ja za kulturo predlagala, da država pomaga občini s tem, da prenese lastništvo poslopij kina Udarnik, kina Partizan in Ajpesa na občinsko raven. A na državni ravni, kjer se prav tako spopadajo s finančnimi rezi, za to ni veliko posluha. Foto: MMC/Miloš Ojdanić
Pokrajinski muzej Maribor
S prenosom lastništva poslopij kina Udarnik in kina Partizan na občinsko raven bi razbremenili najemnine zavod Udarnik in Pokrajinski muzej Maribor, v stavbo Ajpesa na Trgu Leona Štuklja pa bi preselili Umetnostno galerijo Maribor. Foto: http://maribor-pohorje.si/

Na seji odbora DZ-ja za kulturo, ki je na začetku tega tedna potekala v Mariboru, je ekipa župana Andreja Fištravca po številnih svarilih proti zmanjševanju občinskih prilivov za kulturne programe predstavila predlog, ki ga je decembra lani poslala ministrstvu za kulturo. V njem predlaga, da bi država občini stopila naproti s prenosom lastništva poslopij kina Udarnik, kina Partizan in Ajpesa na občinsko raven. S prvima dvema bi razbremenili najemnine zavod Udarnik in Pokrajinski muzej Maribor, v stavbo Ajpesa na Trgu Leona Štuklja pa bi preselili Umetnostno galerijo Maribor (UGM).

Poslopji kina Partizan, ki je v uporabi za depoje Pokrajinskega muzeja Maribor, in kina Udarnik, ki so ga pred leti prenovili člani nevladnega Zavoda Udarnik, sta v lasti državne Družbe za svetovanje in upravljanje (DSU). "Menimo, da gre za nepremičnine v javni lasti, ki trajneje služijo za izvajanje javnih kulturnih programov. Še kot delujoči kinodvorani sta bili obe nepremičnini razglašeni za javno kulturno infrastrukturo," pojasnjujejo na občini.
Spomnili so, da zakon o uresničevanju javnega interesa za kulturo omogoča prenos lastništva nepremičnin v javni lasti med državo in lokalno skupnostjo, kadar gre za zagotavljanje infrastrukture za izvajanje kulturnih programov v javnem interesu.
UGM bi prostorsko stisko reševal v Ajpesu
Objekt nekdanjega SDK-ja oziroma Ajpesa na Trgu Leona Štuklja, ki je v upravljanju ministrstva za pravosodje, je ocenjen kot primerna lokacija za investicijo za zagotovitev prostorov za umetnostno galerijo. "UGM kot pooblaščen zavod izvaja državno muzejsko službo, država je njegov večinski financer. Ta investicija je že od leta 1998 prepoznana kot investicija, ki je pomembna za državo, nazadnje tudi v Resoluciji o nacionalnem programu za kulturo 2014-2017, kar predpostavlja državno sofinanciranje investicije. Objekt je trenutno le v manjšem delu v uporabi in je v slabem stanju," so poudarili na občini.
Tam si želijo lastništva še za manjši del nepremičnine na Ulici Vita Kraigherja, ki je funkcionalno povezan z Narodnim domom Maribor, vendar je v lasti ministrstva za obrambo. Članica odbora DZ-ja za kulturo Janja Sluga (SMC) je sicer dejala, da s prenosi premoženja običajno ni težav, "če je predlog ustrezno podan in obrazložen", vendar zgodba ni tako preprosta.
Stavba Ajpesa namenjena inšpektoratom
Na začetku meseca, ko je UGM ponovno javno opozoril na svojo prostorsko stisko in se znova zavzel za selitev v stavbo Ajpesa, so na ministrstvu za javno upravo pojasnili, da nameravajo omenjeno poslopje urediti za potrebe delovanja inšpektoratov, ki so zdaj nameščeni na različnih lokacijah v Mariboru. "S tem bi zagotovili bolj usklajeno delovanje inšpekcijskih služb. Hkrati to dolgoročno pomeni pocenitev, saj ne bi bilo več treba plačevati najemnin za organe v obstoječih najetih prostorih," so pojasnili na ministrstvu.