Mariborski podžupan Ujčič je sredi decembra obljubil, da bo občina 1,8 milijona evrov dolga zavodu Maribor 2012
Mariborski podžupan Ujčič je sredi decembra obljubil, da bo občina 1,8 milijona evrov dolga zavodu Maribor 2012 "100-odstotno" vrnila do konca letošnjega leta. Zavod pa bo moral očitno za celotni znesek počakati vsaj do konca januarja. Foto: RTV SLO
EPK Info točka
EPK bodo uradno odprli 14. januarja na Trgu Leona Štuklja v Mariboru. Foto: Zavod Maribor 2012

"Mestna občina Maribor kot ustanoviteljica zavoda je včeraj že nakazala 400.000 evrov, 600.000 evrov bo nakazanih 3. januarja. Ostali dolg bomo poskušali poplačati do konca januarja, ko bomo dobili ustrezna poplačila," je zatrdil Ujčič o dolgu občine do zavoda, zaradi katerega je prejšnji teden odstopil predsednik sveta zavoda Oto Luthar.

Ptuj je edini poravnal vse obveznosti
"V tem trenutku smo naredili vse, kar je bilo v naši moči. Postrgali smo po vseh koncih in kotih, da smo ta denar našli, da bo zavod lahko tekoče posloval," je še povedal podžupan. Zavodu Maribor 2012 je grozila nelikvidnost, saj sodelujoče občine niso nakazale denarja, ki bi ga morale zagotoviti letos.

Edini, ki je poravnal vse svoje obveznosti, je Ptuj, najbolj problematičen pa je Maribor, ki je do začetka tega tedna zamujal z več kot 1,8 milijona evrov. Zaradi takih razmer je programski direktor EPK-ja Mitja Čander 12. decembra zagrozil z odstopom, dva dni pozneje je enako storil tudi predsednik sveta zavoda Oto Luthar. Medtem ko Čander svoje grožnje še ni uresničil, je Luthar prejšnji teden nepreklicno odstopil.
Čander: Stvari se urejajo. Niso optimalne, niso pa tudi katastrofične
Programski direktor EPK-ja Mitja Čander je z delnim plačilom dolga mariborske občine zadovoljen, pričakuje pa skorajšnje poplačilo še preostalega dela manjkajočih sredstev. "Stvari se urejajo. Niso optimalne, niso pa tudi katastrofične," je pojasnil Čander, ki grožnje z odstopom tako še ne misli uresničiti. "Stvari se urejajo do te mere, da je zadevo mogoče normalno peljati naprej," je pojasnil in poudaril, da priprave na EPK potekajo s polno paro.
Kot pravi, se finančne težave projekta pospešeno urejajo tudi na državni ravni. Pripravljala naj bi se namreč pogodba, po kateri bi sredstva, ki jih bo za EPK v letu 2012 namenila država, lahko bila nakazana neposredno zavodu Maribor 2012, ne pa tako kot do zdaj prek mariborske občine kot ustanoviteljice zavoda. "Če se bo to uredilo, bomo lahko dobro začeli," je prepričan.
Poudaril je še, da mora mariborska občina še v januarju poplačati svoj dolg za letošnje leto. Hkrati je izrazil bojazen, da se bo dolg iz letošnjega leta vštel v vsoto sedmih milijonov evrov, ki jih je mariborska občina obljubila EPK-ju za prihodnje leto. "To se ne sme zgoditi. Zaradi tega dolga se ne sme manjšati sredstev za prihodnje leto."