Mariborski Glavni trg in Koroška cesta. Foto: MMC RTV SLO
Mariborski Glavni trg in Koroška cesta. Foto: MMC RTV SLO

Na tej seji je mestni svet na predlog svetniških skupin SDS, Gibanja Svoboda, Liste kolesarjev in pešcev ter Levice izglasoval zahtevo za takojšnjo izdajo končnih odločb za sofinanciranje programov na področju športa, kulture, mladine in sociale v zneskih, kot so potrjeni v letošnjem občinskem proračunu.

Sorodna novica Mariborski kulturniki na nogah zaradi občinskih finančnih rezov: "Opustošenje bo veliko"

Izvršna veja oblasti ignorira odločitve mestnega sveta
Kulturniki so se v svojem zapisu svetnikom zahvalili za predlagana dopolnila in posledično sprejete sklepe, s katerimi so po njihovem mnenju pokazali razumevanje za pomen socialnih, mladinskih, kulturnih in športnih vsebin za prebivalce štajerske prestolnice. Svetnikom so se zahvalili tudi za to, da se zavedajo svoje velike odgovornosti.

Nadalje so jih obvestili, da se je vodstvo občine v nasprotju z njihovimi sklepi odločilo za izdajo začasnih odločb z znižanimi sredstvi za mladinske programe. Organizacije morajo anekse z navedenimi znižanimi zneski podpisati v osmih dneh, če sploh želijo prejeti kakšna sredstva. A prejemniki sredstev poudarjajo, da to dejanje terja odziv, morda tudi pravni, saj je po njihovem nedopustno, da izvršna veja oblasti ignorira odločitve mestnega sveta kot vrhovnega odločevalskega organa občine. Take poteze župana postajajo grožnja razmejitvi vej oblasti in morda celo demokraciji kot taki, so dodali v pismu.

Sponzorstvo in donacije ne smejo biti rešitev
Po mnenju kulturnikov v negotovosti ostajajo tudi organizacije s področja sociale in športa, ki se še zmeraj spopadajo z znižanjem sredstev, ne glede na sklepe, ki jih je sprejel in potrdil mestni svet, ter zneske, ki ostajajo v proračunu, sprejetem konec aprila.

V javnem pismu ob tem opozarjajo še, da sponzorska in donatorska sredstva nikakor ne smejo biti rešitev za omenjene vsebine, saj te ne morejo biti odvisne od dobre volje premožnih ljudi ali podjetij, še posebej zato ne, ker gre za področja občega dobrega. Prav tako po njihovem mnenju ni sprejemljivo, da bi sponzorji in donatorji, ki nimajo nobenih strokovnih kompetenc in znanja, presojali kakovost omenjenih vsebin.

Sorodna novica Ministrstvo namenja za sofinanciranje javnih zavodov v kulturi v Mariboru 290.000 evrov

Svetnike so zato pozvali, da kljub prihajajočim dopustom budno spremljajo razvoj razmer v tem letu in naredijo vse, da v proračunu za leto 2024 sredstva na omenjenih postavkah ne bodo znižana in da bodo upoštevani temeljni postulati demokracije.

Zgolj kratkotrajno gašenje požara
Tudi iz dogovora ministrice za kulturo Aste Vrečko in mariborskega župana Saše Arsenoviča za izredno financiranje javnih zavodov, tj. 290.000 evrov, gre sklepati, da so finančne razmere v Mariboru zelo resne. S tem dogovorom je zagotovljeno nadaljnje 100-odstotno financiranje vseh projektov in ne le 80-odstotno, kot so napovedovali na MOM-u.

Podpisniki javnega pisma opozarjajo še, da kljub odločitvi ministrstva, da sofinancira javne zavode na področju kulture – pod pogojem, da občina sofinancira kulturne programe in projekte nevladnih organizacij v višini, kot je bilo to določeno v pogodbah in razpisih – gre zgolj za kratkotrajno gašenje požara in nikakor ne za rešitev, ki bila lahko dolgoročno vzdržna.