Marko Pogačnik je tudi avtor knjig, kot so Ljubljanski trikotnik, Elementarna bitja, Ko se boginja vrne in Zdravljenje zemlje, zdravljenje sebe. Leta 1991 je za pregledno razstavo v Moderni galeriji v Ljubljani prejel nagrado Prešernovega sklada. Foto: Bobo
Marko Pogačnik je tudi avtor knjig, kot so Ljubljanski trikotnik, Elementarna bitja, Ko se boginja vrne in Zdravljenje zemlje, zdravljenje sebe. Leta 1991 je za pregledno razstavo v Moderni galeriji v Ljubljani prejel nagrado Prešernovega sklada. Foto: Bobo
Marko Pogačnik
Kozmogram – variacija grba Slovenije postavljen kot litopunkturni steber ob vznožju gore Lisac, Dolenjska, 2008, foto Bojan Brecelj. Foto: Moderna galerija
Zdravljenje zemlje, VI beograjski trienale jugoslovanske likovne umetnosti, Beograd, 1979.
Zdravljenje zemlje, VI. beograjski trienale jugoslovanske likovne umetnosti, Beograd, 1979. Foto: Moderna galerija

Do zdaj so prestižen naziv podelili le 56 umetnikom ali umetniškim kolektivom, med katerimi najdemo priznana imena, kot so arhitektka Zaha Hadid, dirigent Valerij Gergijev, glasbenik ter nekdanji brazilski kulturni minister Gilberto Gil in Svetovni orkester za mir.

V skladu s poslanstvom, ki ga prinaša naziv, se bo Pogačnik vključil v Unescove dejavnosti, namenjene ozaveščanju javnosti o delovanju in ciljih organizacije. Marca bo nagovoril 4. Svetovni kongres o zalogah biosfere v Limi, septembra pa bo vodil delavnico na 7. Unescovi globalni konferenci o geoparkih v Torquayu v Veliki Britaniji. Gre za področja, pri katerih pomaga Unesco ohranjati dediščino Zemlje, hkrati pa skrbi za lokalno skupnost in podpira izobraževanje na področju znanosti. Pozno spomladi ali na začetku poletja se bo Pogačnik vrnil na Irsko v geopark Burren in na pečine Moher. Umetnik za mir se v projekte Unesca dejavno vključuje dve leti, visoki naziv pa obdrži vse življenje.

Dolgoletni zdravitelj Zemlje
V Kranju rojeni umetnik je med drugim poznan po litopunkturi, s katero na "akupunkturnih" točkah pokrajine zdravi Zemljo. Potrebo po iskanju sožitja z Zemljo, poosebljeno v konceptu Gaie kot panteističnega načina sobivanja planeta in življenja na njem, je zagovarjal dolgo, preden je to postalo trendovsko. Posege je izvajal po vsem svetu, posebej odmevno v Benetkah, prav tako na meji med Irsko in Severno Irsko ter v ekvadorskem Quitu. Podpisuje tudi več knjig, ki so prevedene v številne jezike. V zadnjih letih so francoskemu bralstvu dostopne kar štiri njegove knjige, A la rencontre avec les êtres élémentaires (Srečanja z elementarnimi bitji), Déclaration de l'amour à la Terre (Draga Zemlja, kako ti gre?) in Geographie sacrée (Sakralna geografija), pred kratkim pa še Paris entre visible et invisible (Pariz med vidnim in nevidnim). Lani je v Parizu vodil tudi dve delavnici o energetskem ustroju mesta.

Pogačnika zanimajo neznani ali zatrti potenciali čudovitega zdravja Zemlje. "S svojo telepatsko/energijsko občutljivostjo zaznavam kraje, pomembne za zdravje in življenje Zemlje. Razvil sem ustrezni jezik dojemanja, s katerim se da te zaznave prevesti v takšno, največkrat slikovno obliko, da jo moj razum lahko prebere. Takšno branje nevidnih razsežnosti prostora imenujemo geomantija. Teoretično ga utemeljujem v svojih knjigah. Pri tem pa, ko tako interpretiram bistvo nekega kraja, se pogosto pokažejo travme in blokade, ki ne dovolijo, da bi kraj lahko polno zadihal. Za take primere sem razvil oblike zdravljenja prostora s pomočjo litopunkture, govorice kozmogramov ali z zvokom," je še povedal leta 2013 ob odprtju razstave v Umetnostni galeriji Maribor.

Celovit zaobjem človekove eksistence
Pogačnik, ki je leta 1967 diplomiral iz kiparstva na ljubljanski Akademiji za likovno umetnost, je bil ustanovni član legendarnega gibanja OHO, leta 1971 pa s somišljeniki pobudnik poljedelske in umetniške komune, ki je hkrati delovala kot duhovni center v primorski vasi Šempas. Danes se ta smer izraža v obliki sodelovanja s skupino za umetnost VITAAA in s skupinami LifeNet pri postavljanju geopunkturnih krogov po svetu. Njegovo delo izhaja iz konceptualizma, prizadeva si za celovito obravnavanje človekove eksistence, katere del je tudi umetniška praksa. Kot pravi, usmerja svoje delovanje k tistim zdravim potencialom življenja, ki jih je neobčutljiva civilizacija pogosto zatrla ali onemogočila.

Marko Pogačnik - Unescov umetnik za mir
Marko Pogačnik - Unescov umetnik za mir