Matevž Čelik Vidmar. Foto: MAO
Matevž Čelik Vidmar. Foto: MAO

"Odločil sem se, da se bom pridružil ekipi Aste Vrečko," je Matevž Čelik Vidmar potrdil za N1. Državni sekretar na ministrstvu za kulturo je že Marko Rusjan, pravnik, glasbenik, aktivist in nekdanji pomočnik direktorice Moderne galerije. Ekipi ministrice za kulturo se je kot svetovalec nedavno pridružil tudi raziskovalec medijev in predavatelj Lenart J. Kučić.

Sorodna novica Novi direktor Muzeja za arhitekturo in oblikovanje je Bogo Zupančič

Dva mandata na direktorskem položaju
Matevž Čelik Vidmar je bil med letoma 2010 in 2020 direktor Muzeja za arhitekturo in oblikovanje (MAO), za kar je prejel Plečnikovo medaljo, najvišje državno odlikovanje na področju arhitekture. Ko se mu je iztekel drugi mandat, ga je nasledil arhitekt in zgodovinar arhitekture Bogo Zupančič, ki ga je v sklopu javnega razpisa izbral prejšnji minister za kulturo Vasko Simoniti.

MAO je pod vodstvom Čelika Vidmarja iz lokalnega mestnega muzeja prerasel v nacionalni javni zavod. Po njegovih besedah je muzej postal "zakladnica in laboratorij, evropska arhitekturna platforma, center za kreativnost, ustanova z urejenimi depoji, organizator Bienala industrijskega oblikovanja (BIO)", je dejal ob odhodu z direktorskega mesta.

Vzpostavitev platforme Future Architecture
V času vodenja muzeja je deloval tudi kot komisar slovenske predstavitve na mednarodnem arhitekturnem bienalu v Benetkah, MAO pa je postal nosilec platforme Future Architecture, v katero so povezani arhitekturni muzeji, festivali in producenti iz več držav. Cilj projekta je prispevati k oblikovanju skladnejšega razvoja evropske družbe, njenega gospodarstva in življenjskega okolja.