Peterica letošnjih nagrajencev. Foto: EPA
Peterica letošnjih nagrajencev. Foto: EPA

Oseminsedemdesetletna Joni Mitchell je cenjena kot ena najboljših avtoric svoje generacije, med njenimi uspešnicami pa sta Big Yellow Taxi in Both Sides Now. Gordy, ki je pravkar dopolnil 92 let, je s svojo kultno založbo Motown Records, ki jo je ustanovil leta 1959, ko si je od svoje družine izposodil 800 dolarjev, povzročil revolucijo v glasbi. Zaslužen je za kariere številnih zvezdnikov, kot so Stevie Wonder, Smokey Robinson, Diana Ross, Marvin Gaye in Michael Jackson.

Sedeminsedemdesetletni Michaels je bil mentor številnim komikom, ki so se uveljavili v oddaji Saturday Night Live, priljubljeni oddaji, ki je na sporedu že več kot 40 let. Bette Midler, stara je 76 let, je legenda šovbiznisa, znana po vrsti filmov, albumov in oddaj. Enainosemdesetletni Diaz – basbaritonist, rojen v Portoriku – je v svoji večdesetletni operni karieri nastopal na velikih svetovnih odrih, od Metropolitanske opere do Scale, skupaj z legendami, kot sta Beverly Sills in Leontyne Price.

Podelitve 44. nagrad za umetnost Kennedyjevega centra v Washingtonu sta se po petih letih premora udeležila tudi predsednik Joe Biden in njegova žena Jill. Predsedniška udeležba je bila namreč pred Donaldom Trumpom tradicija, Trump pa jo je prekinil, saj ni bil priljubljen med kulturniki, zato je več nagrajenih umetnikov grozilo z bojkotom udeležbe na podelitvi, če bi se je udeležil Trump. "Lepo je videti, da je predsedniška loža spet zasedena," je pripomnil komik in nekdanji nagrajenec David Letterman, kar je občinstvo pospremilo z bučnim aplavzom.

Nedeljska gala prireditev je bila že druga podelitev nagrad Kennedyjevega centra letos, saj je bila lanska slovesnost zaradi pandemije prestavljena na letošnjo pomlad in je potekala v obliki nekoliko bolj umirjenih dogodkov z upoštevanjem protikoronskih ukrepov.