Medicinsko sestro je Lichtenstein ustvaril leta 1964. Foto: Christie's
Medicinsko sestro je Lichtenstein ustvaril leta 1964. Foto: Christie's

Medicinska sestra, svetlolaso dekle z naličenimi ustnicami in zaskrbljenim pogledom, je nastala na vrhuncu Lichtensteinove kariere, leta 1964 v sklopu umetnikove serije stripovskih podob. Prodati jo bodo skušali 9. novembra na dražbi, ki so jo poimenovali Umetnikova muza. Opisujejo jo kot eno ključnih Lichtensteinovih junakinj, stripovsko famme fatalle, ki jih je ujel v značilnem pikčastem rastru.

Lichtenstein (1923-1997) je upodobil prizor iz romana iz zgodnjih šestdesetih let, v kateri medicinska sestra presliši pogovor med svojo simpatijo dr. Bobom Sandersom in tekmico, sostanovalko Coro. Umetnik je drugi dve figuri ljubezenskega trikotnika izločil iz upodobitve, se osredotočil na izraz sestre in tako poudaril dramatični trenutek naracije.

Nazadnje za Lichtensteina odšteli 56 milijonov
Zadnji rekord za Lichtensteinovo delo je padel maja leta 2013, ko so njegovo Žensko s cvetličnim klobukom (Woman with Flowered Hat) prodali za 56 milijonov dolarjev. Sodi med značilna dela mojstra poparta, ki je zaslovel s prepoznavnimi pikčastimi rastri ter motivi iz stripov in potrošniškega sveta. Vselej pa ga je zanimala tudi umetnost velikih, kot sta bila Pablo Picasso in Paul Klee, ter s prvine prelomnega ekspresionizma in nadrealizma.