Tadeja Droljca so poleg nagrade lumen letos ovenčali s še eno mednarodno nagrado, in sicer na festivalu MADATAC v Madridu, kjer so ga nagradili kot najobetavnejšega videoumetnika. Foto: Joan Russell
Tadeja Droljca so poleg nagrade lumen letos ovenčali s še eno mednarodno nagrado, in sicer na festivalu MADATAC v Madridu, kjer so ga nagradili kot najobetavnejšega videoumetnika. Foto: Joan Russell
Tadej Droljc
Nagrado lumen za študentske dosežke (Lumen Prize Student Award) je Tadeju Droljcu prinesla avdiovizualna kompozicija Capillaries Capillaries, ki je del njegove doktorske raziskave. Foto: Osebni arhiv Tadeja Droljca

Nagrado lumen za študentske dosežke (Lumen Prize Student Award) je Tadeju Droljcu prinesla avdiovizualna kompozicija Capillaries Capillaries. Nagrado, s katero ovenčajo vrhunske dosežke na področju digitalne umetnosti, je leta 2012 ustanovila Carla Rapoport, nekdanja novinarka za gospodarsko področje.

Širjenje glasu o digitalni umetnosti po svetu
Namen nagrade je vzbuditi pozornost svetovne javnosti za digitalno umetnost, zato se nagrajenci vsako leto podajo tudi na svetovno turnejo. Ta je do danes z 29 razstavami obredla mesta, kot so New York, Šanghaj, London, Berlin, Amsterdam, Riga in Atene.

Natanko v katera mesta se bo podala turneja letošnjih nagrajencev, bo znano šele prihodnje leto. Kljub temu so že znani prvi dogodki, na katerih bodo gostovali nagrajenci, to bodo največji festival digitalne umetnosti v Veliki Britaniji Brighton Digital Festival, London Winter Lights Festival in Cyberfest v Sankt Peterburgu.

Nagrade podelijo v več kategorijah, ki se od leta do leta tudi delno spreminjajo, med drugim poleg glavne oziroma zlate podelijo na primer še nagrado za gibljive in negibljive podobe, skulpturo oziroma tridimenzionalno stvaritev, nagrado občinstva, nagrado ustanoviteljice in nagrado za študentske dosežke.

Digitalna umetnost, ustvarjena v akademski sferi
Capillaries Capillaries je pravzaprav osrednji del Droljčeve doktorske raziskave, ki sta jo podprla slovensko ministrstvo za kulturo in britanski Center za raziskave v novih glasbah (CeReNeM) univerze v Huddersfieldu, kjer je vpisan na doktorski študij. S to svojo avdiovizualno kompozicijo se je predstavil tudi že na festivalih Ars Electronica v Linzu in Electric Spring v Huddersfieldu ter na letošnjem Kamfestu.

Tadej Droljc je v preteklih letih med drugim sodeloval z organizacijami, kot so Mini Teater, Radio Študent, Rampa Lab, Inštitut za Raziskovanje Zvočnih Umetnosti (IRZU), MC Kotlovnica, in tudi z drugimi ustvarjalci, med katerimi najdemo Martina Briclja Barago, Sašo Spačal in Geo Erjavec. Droljca so letos ovenčali s še eno mednarodno nagrado, in sicer na festivalu MADATAC v Madridu, kjer so ga nagradili kot najobetavnejšega videoumetnika.

Capillaries Capillaries - Excerpts from Tadej Droljc on Vimeo.