Na 17. dan gladovne stavke je Miha Turšič sporočil, da končuje gladovno stavko. Odločitev je opravil po pridobljenem mnenju Direktorata za javno računovodstvo, da je bila uporaba javnih sredstev v KSEVT-u upravičena in transparentna. Foto: MMC RTV SLO/Miloš Ojdanić
Na 17. dan gladovne stavke je Miha Turšič sporočil, da končuje gladovno stavko. Odločitev je opravil po pridobljenem mnenju Direktorata za javno računovodstvo, da je bila uporaba javnih sredstev v KSEVT-u upravičena in transparentna. Foto: MMC RTV SLO/Miloš Ojdanić

Primer KSEVT naj pri političnih odločevalcih ostane kot opozorilo, da sta umetnost in kultura krhki kvaliteti človečnosti. Človeškega je vedno premalo, zato bomo vedno zahtevali več.

Miha Turšič
Miha Turšič
Ob koncu gladovne stavke se Miha Turšič tudi zahvaljuje vsem, ki so v razlogih za stavko prepoznali skupne težave in se nanje odzvali. Foto: Bobo
Miha Turšič
Turšič je takoj ob začetku stavke opozoril na zavračanje dialoga glede reševanja finančnih težav Kulturnega središča evropskih vesoljskih tehnologij (KSEVT) in dodal, da so na direktoratu za umetnost izvajali politično manipulacijo, tako do kabineta ministrice kot do vodstva občine Vitanje. Zahteval je odstop vodje direktorata Biserke Močnik. Na ministrstvu so vse zanikali, izrazili podporo Močnikovi in dodali, da nimajo ustrezne obračunske dokumentacije za 45.874 evrov, ki bi morala biti predložena konec letošnjega februarja. Foto: BoBo
Miha Turšič
Miha Turšič upa, da bodo ministrica za kulturo in tamkajšnji zaposleni razumeli njihov primer kot opozorilo, da uradniki na ministrstvu ne smejo biti zgolj skrbniki računovodskih pravil, temveč predvsem tisti, ki naj sledijo razvoju umetniških praks in skrbijo za čim boljše pogoje za nastajanje umetnosti in kulture. Foto: BoBo

"Na tej mednarodni podpori moramo graditi pritisk na politiko, ki mora z vso odgovornostjo čim prej ustvariti pogoje, da lahko izpolnjujemo zaveze, ki smo jih dali našim evropskim partnerjem!

Miha Turšič
Ministrstvo za kulturo
Poročilo direktorata za javno računovodstvo za enkrat še ni javno dostopno, če pa držijo navedbe o transparentnem delovanju KSEVT, so nekateri Turšičevi podporniki mnenja, da bi morala ekipa na ministrstvu za kulturo odstopiti. Foto: MMC/Miloš Ojdanić

"Po intenzivnih razpletih v zadnjih dneh sem danes prejel še mnenje Direktorata za javno računovodstvo, ki ugotavlja, da je prejem predmetnih pogodbenih sredstev Občini Vitanje opravičen. Ugotavljajo, da je bila uporaba javnih sredstev v KSEVT-u upravičena in transparentna. To mi zadošča, da preneham ogrožati svoje zdravje in se skupaj z vladno ekipo posvetim konstruktivni tranziciji KSEVT-a v funkcionalno inštitucijo," je zapisal Turšič v napovedi o prekinitvi gladovne stavke.

Že naslednji teden začnejo izvajati prve dejavnosti za ureditev KSEVT-a
Zapisal je, da mu je stisk roke predsednika vlade Mira Cerarja, ki ga je v sredo med razpravama državnih svetnikov in poslancev na nujni seji odbora za kulturo obiskal v Moderni galeriji, potrdil ureditev statusa KSEVT-a, zato verjame, da bo narejeno vse potrebno za vzpostavitev KSEVT-a na trdnih produkcijskih temeljih. Prve dejavnosti bodo začeli izvajati že v naslednjem tednu. Glede na ugotovitve Direktorata za javno računovodstvo pa od ministrstva za kulturo pričakuje, da zavrže zahtevek za vračilo sredstev.
Ne le skrb za računovodska pravila, temveč za razvoj razmer za umetnost
Glede prve zahteve, odstopa vodje direktorata za ustvarjalnost na ministrstvu Biserke Močnik, Turšič meni, da se je v tem času razkrilo, koliko škode je zaposlena namenoma storila, tako Turšiču, KSEVT-u kot ministrstvu za kulturo. Očitno je postalo, da je bila kriminalizacija poslovanja KSEVT-a za leto 2014 posledica pomanjkanja volje za iskanje konstruktivnih rešitev direktorice direktorata za ustvarjalnost, kar je lahko po mnenju Turšiča ministrici vzrok za ukrepanje. Turšič tudi upa, da "bodo ministrica in zaposleni na ministrstvu razumeli ta primer kot opozorilo, da uradniki na ministrstvu ne smejo biti samo skrbniki računovodskih pravil, temveč, da so predvsem ti, ki naj zainteresirano sledijo razvoju umetniških praks in skrbijo za čim boljše pogoje za nastajanje umetnosti in kulture."

Pobuda za zvišanje proračuna za kulturo
Nekaj se je premaknilo tudi glede tretje Turšičeve zahteve, da se proračun za kulturo dvigne na dva odstotka državnega proračuna. Državni svet je s svojim sklepom državnemu zboru posredoval pobudo za čimprejšnje zvišanje.
Turšič opozarja še na vpliv domače kulturne politike na sodelovanje z mednarodnimi partnerji, kar se je pokazalo tudi v množičnem odzivu zaskrbljenih mednarodnih partnerjev. "Na tej mednarodni podpori moramo graditi pritisk na politiko, ki mora z vso odgovornostjo čim prej ustvariti pogoje, da lahko izpolnjujemo zaveze, ki smo jih dali našim evropskim partnerjem!"


Z ministrstva za kulturo so sporočili, da se je ministrica Julijana Bizjak Mlakar razveselila odločitve gospoda Mihe Turšiča o prenehanju gladovne stavke, saj ga je k temu predtem večkrat pozvala. V svojem odzivu na Turšičevo sporočilo o prenehanju stavke so še zapisali, da morajo zanikati njegove izjave v zvezi z obračunsko dokumentacijo. Kot pišejo, so vsi postopki na ministrstvu za kulturo potekali v skladu z zakonodajo in na tem področju od dne 9. 10. 2015, ko so prejeli poročilo Ministrstva za finance, ni bilo novih dejstev oziroma ni prišlo do drugih zaključkov. "Predvsem pa nas veseli, da smo dolgoročno rešili problem financiranja KSEVT-a: v sodelovanju krovnega ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo, ministrstva za izobraževanje, znanost in šport ter ministrstva za kulturo; slednje bo financiralo umetniške programe." Na ministrstvu pozdravljajo tudi čimprejšnji dogovor med občino Vitanje in ministrstvom za gospodarski razvoj in tehnologijo glede statusnega preoblikovanja KSEVT-a.


Zahvala podpornikom, ki so pokazali, da je to "zgodba vseh nas"
Turšič je na tiskovni konferenci prebral sporočilo za javnost in med drugim povedal, da 17 dni gladovne stavke ni bilo lahkih. Kot pravi, je doživljanje gladovne stavke znotraj popolnoma drugačno, kot deluje zunaj: "Morda je bilo zunaj celo malce bolj dramatično, ker se ni vedelo, kaj se z mano dogaja. Ampak se odločiš za gladovno stavko, veš, zakaj greš v to. Enostavno zahtevaš in čakaš."

Za njim je stala ekipa, ki se je ukvarjala z marsičim, in brez nje, pravi, "tudi ždenje ne bi bilo tako učinkovito". Prav tako se je zahvalil vsem, ki so prihajali na srečanja in so ga spremljali, ne zgolj zaradi podpore, temveč tudi zato, ker so s tem dokazali, da je njegova zgodba "zgodba vseh nas".

"Če poročilo drži, mora ekipa ministrstva odstopiti"
Ob vesti, da Turšič končuje stavko, so se v Moderni galeriji še enkrat zbrali njegovi podporniki, ki so mu ob izreku odločitve o prenehanju gladovne stavke gromko zaploskali. Med drugim so opozorili, da bi morala v primeru resničnosti navedb o transparentnem delovanju KSEVT-a - poročilo direktorata za javno računovodstvo za zdaj še ni javno dostopno - ekipa na ministrstvu za kulturo odstopiti.
Direktor Kina Šiška Simon Kardum, ki je že v sredo na nujni seji DZ-ja zahteval, da se javno objavi dokumentacija, ki kriminalizira delovanje KSEVT-a in Turšiča, meni, da poročilo direktorata za javno računovodstvo potrjuje, da se je dogajala kriminalizacija Turšičevega primera. Spomnil je na prvo Turšičevo zahtevo po odstopu Močnikove in dodal, da bi moral ta dokument, ki sicer javno še ni dostopen, imeti na določene posledice. Te pa bi bile, da "se opravilno nesposobni in povsem nereferenčni uradniki, ki so vodili postopek, nemudoma poslovijo". Hkrati bi Kardum od vlade in premierja pričakoval, da razreši ministrico za kulturo, ker je storila nepopravljivo škodo, ne samo zavodu KSEVT, temveč celotni slovenski kulturni javnosti.

Predsednik programskega sveta KSEVT-a Jurij Krpan je napovedal, da z zaključkom gladovne stavke zgodbe še ni konec. Pri društvu Asociacija za prihodnji teden že pripravljajo akcijo, še naprej pa bodo potekale dejavnosti za to, da se zahteve, ki so bile dane med Turšičevo gladovno stavko, tudi izpolnijo.
Na Asociaciji so zadovoljni, da se je pokazalo, da KSEVT ni težava. "Turšičeva akcija je pokazala, da se s kriminaliziranjem kulturnih producentov ne doseže absolutno nič," je dejala Anela Bešo iz Asociacije. Dodala je, da pri Asociaciji pričakujejo, da bo ministrstvo za kulturo postopalo v skladu s sklepom ministrstva za finance in v svojih vrstah preverilo, kje je srž problema in temu primerno tudi ukrepalo. Vse dogajanje pa v društvu razumejo zgolj kot začetek spreminjanja položaja v kulturni politiki.

Direktorica zavoda Bunker Nevenka Koprivšek je izrazila zadovoljstvo, da je Turšič prekinil gladovno stavko in se je prekinilo "lomljenje celotne kulture na telesu enega človeka". Tudi sama meni, da je poročilo direktorata ministrstva za finance dokazalo, da ima Turšič prav od vsega začetka. Po njenih besedah bi morali zaposleni na ministrstvu, ki so odgovorni za nastali položaj, "če bi imeli malo obraza, humanosti in tisto, kar je v umetnosti prvo, neke etične vrednote", odstopiti.

Primer KSEVT naj pri političnih odločevalcih ostane kot opozorilo, da sta umetnost in kultura krhki kvaliteti človečnosti. Človeškega je vedno premalo, zato bomo vedno zahtevali več.

Miha Turšič

"Na tej mednarodni podpori moramo graditi pritisk na politiko, ki mora z vso odgovornostjo čim prej ustvariti pogoje, da lahko izpolnjujemo zaveze, ki smo jih dali našim evropskim partnerjem!

Miha Turšič