Miha Turšič od srede gladovno stavka v prostorih Moderne galerije, ker želi izraziti nezadovoljstvo z delovanjem ministrstva za kulturo v zadnjem letu, predvsem v odnosu do KSEVT-a in podobnih ustanov. Med drugim zahteva zvišanje proračuna za kulturo na dva odstotka. Foto: Bobo
Miha Turšič od srede gladovno stavka v prostorih Moderne galerije, ker želi izraziti nezadovoljstvo z delovanjem ministrstva za kulturo v zadnjem letu, predvsem v odnosu do KSEVT-a in podobnih ustanov. Med drugim zahteva zvišanje proračuna za kulturo na dva odstotka. Foto: Bobo
Ksevt
Med Turšičevimi zahtevami je tudi preoblikovanje občinskega javnega zavoda KSEVT v funkcionalno nacionalno institucijo. Foto: KSEVT
Ministrstvo za kulturo
Miha Turšič je direktoratu za ustvarjalnost med drugim očital, da je izvajal politično manipulacijo, tako do kabineta ministrice kot do vodstva občine Vitanje. 'Operirali so z zastraševanjem, kar se tiče evropskih sredstev pri izgradnji objekta, in proizvajali nove probleme, namesto da bi jih reševali.' Foto: MMC/Miloš Ojdanić

Soustanovitelj središča vesoljskih tehnologij KSEVT z gladovno stavko med drugim zahteva odstop vodje direktorata za ustvarjalnost Biserke Močnik, a na ministrstvu za kulturo Močnikovo podpirajo. Z javnimi sredstvi po njihovih besedah Močnikova ravna skladno z zakoni, poslovanje ministrstva pa da nadzoruje Računsko sodišče. Na ministrstvu so še zapisali, da še danes niso prejeli ustrezne obračunske dokumentacije za 45.874 evrov, ki bi jo morali na KSEVT-u predložena konec februarja.

Ministrstvo je na prvo zahtevo pomenljivo odgovorilo, v izjavi za javnost piše Turšič. "V svojem zanikanju prve stavkovne zahteve preusmerja pozornost z vsebinskih očitkov na neupoštevanje računovodskih postopkov in skuša svojo strokovno nekompetentnost zakriti s kriminaliziranjem KSEVT-a in sklicevanjem na višjo silo - tj. Računsko sodišče, ki v tej zadevi nikoli ni podalo svojega mnenja."

Turšič: Na vse pozive smo se odzvali in poslali dokumente
V svojem pojasnilu neskladij med podatki o financiranju KSEVT-a je tudi zapisal, da je bilo prvo poročilo KSEVT-a na ministrstvo poslano 4. februarja, več kot teden dni pred iztekom uradnega roka pa so informativno poslali tudi finančno poročilo. Postavke so na ministrstvu začeli problematizirati šele po zaključeni bilanci in dokončni oddaji. Po besedah Turšiča so se na vse dodatne pozive ministrstva odzvali in poslali vse zahtevane dokumente.

Prav tako je razdelal, kam je šlo 45.874 evrov, za katere na ministrstvu trdijo, da niso prejeli ustrezne dokumentacije - 2.562 evrov za plačilo najemnine občini Vitanje za uporabo objekta KSEVT, 2.409 evrov za plačilo stroškov zunanjega računovodstva in 42.000 evrov za izplačilo štirih plač zaposlenim.

Spomnil je, da je bila v letu 2014 z občino Vitanje - in ne KSEVT-om, kot navajajo na ministrstvu - sklenjena pogodba za 110.000 evrov, od katerih je bilo 30.000 namenjenih in porabljenih za izvedbo državne prireditve ob desetletnici vstopa Slovenije v EU. S tem je Turšič dokazal, da je KSEVT za izvedbo svojega programa lani dejansko dobil 80.000 evrov.

Občina Vitanje je, tako Turšič, na pobudo ministrstva za kulturo novembra 2013 ustanovila občinski javni zavod z obljubo, da bo s tem mogoče financiranje prek 67. člena ZUJIK-a, kar je vlada sprejela s sklepom aprila lani. Predvidela je financiranje KSEVT-a nad 40.000 evrov za tekoče in naslednja tri leta. "Zato ne drži, da ministrstvo pri tej zadevi nima nobenih pristojnosti," še piše.

Turšiču se zdi nezadostno, da je ministrstvo za kulturo na njegovo stavkovno zahtevo po zvišanju državnega proračuna za kulturo na dva odstotka odgovorilo zgolj z besedami, da povišanje sredstev državnega proračuna za kulturo podpirajo. Turšič si želi, da bi na ministrstvu pojasnili, kako nameravajo 'skupne' cilje doseči.