Otrokom prilagojena aplikacija za prve digitalne izkušnje
Dandanes smo tako odrasli kot otroci z vseh strani obdani z digitalnim svetom, čemur ni mogoče več pobegniti oz. ni več mogoče potiskati tega dejstva v pozno otrokovo obdobje. Zato je zelo koristno in primerno, da znamo otroku že v zgodnjih predšolskih letih ponuditi kakovostne digitalne vsebine, ki pa so resnično varne, premišljene in skrbno izbrane.

Aplikacija je namenjena otrokom do osmega leta starosti, ki vstopajo v svet branja in sodobnih mobilnih naprav. Foto: MMC RTV SLO
Aplikacija je namenjena otrokom do osmega leta starosti, ki vstopajo v svet branja in sodobnih mobilnih naprav. Foto: MMC RTV SLO

Aplikacija RTV Živ žav, ki ima spletno različico na tej strani, to vsekakor je, saj je plod premišljenega skupinskega dela vseh RTV-uredništev, ki že vrsto let pripravljajo kakovostne vsebine za najmlajše. Vsebine v aplikaciji otroka ne vodijo na nobeno drugo ne varno stran, prav tako ne vsebujejo oglasov ali kakršnih koli vabil na druge strani. Starši so torej lahko brez skrbi, saj je to popolnoma varno spletno, predvsem pa poučno digitalno igrišče.

Aplikacija RTV Živ žav je posebej prilagojena za mobilne telefone in tablične računalnike.  Foto: MMC RTV SLO
Aplikacija RTV Živ žav je posebej prilagojena za mobilne telefone in tablične računalnike. Foto: MMC RTV SLO
Aplikacija RTV Živ žav za otroke do osmega leta

Zaradi spremenjenih navad otrok in vse večje priljubljenosti ter uporabe mobilnih naprav med otroki smo se na RTV Slovenija odločili razviti aplikacijo RTV Živ Žav. Razvili smo jo v Multimedijskem centru. Druga aplikacija z vsebinami za otroke od 8. do 15. leta starosti bo na voljo na začetku leta 2022 in se bo imenovala RTV Čist hudo.

Otroci si bodo tako lahko ogledali risanke, ki so predvajane na TV Slovenija. V aplikaciji pa bodo, podobno kot v avdio-video arhivu RTV 365, na ogled še kakšen teden po rednem programu na TV Slovenija.

Poleg risank aplikacija ponuja tudi druge televizijske oddaje, kot so Z kot Zofka, Studio Kriškraš, Za repom, Ribič Pepe, Čudogozd ter preostale oddaje, nadaljevanke in filme, ki so namenjeni otrokom.

V razdelku S podstrešja bodo na voljo tudi video vsebine, ki so namenjene najmlajšim in so bile na rednem televizijskem sporedu v preteklosti (Zajček Bine, Srečo kuha cmok, Veseli tobogan, lutkovne predstave lutkovnega gledališča Maribor in druge).

Zgodbe iz školjke ponujajo televizijske oddaje, ki so podnaslovljene in jim je dodan znakovni jezik za gluhe in naglušne.

Legendarna radijska oddaja Lahko noč, otroci, ki vsak večer ob 19.45 že polnih 56 let ponuja otrokom pravljico, je prav tako v aplikaciji RTV Živ žav dobila svoje mesto. Otroci bodo lahko prisluhnili mnogo pravljicam, ki so že bile na sporedu, zdaj pa čakajo, da jim prisluhnete z enim klikom.

Prav tako ne manjka drugih radijskih oddaj, kot so Radijski ringaraja, Violinček, Čebelice, Radijske igre.

V aplikaciji se uporabljajo velike tiskane črke, da otroci lažje osvajajo svet branja. Foto: MMC RTV SLO
V aplikaciji se uporabljajo velike tiskane črke, da otroci lažje osvajajo svet branja. Foto: MMC RTV SLO
Za otroke popolnoma varno "spletno igrišče"

Aplikacija RTV Živ žav je na voljo na spletnem naslovu ziv-zav.rtvslo.si/. Dodate jo tako, da v meniju izberete možnost "Dodajanje na začetni zaslon" ("Add to home Sceen"). Aplikacija je namenjena najmlajšim, da lahko na mobilnih in tabličnih napravah spremljajo kakovostne televizijske, radijske in spletne vsebine, ki jih pripravljajo različna uredništva RTV Slovenija.

V posebnem razdelku Raziskuj so na voljo kratki izobraževalni članki s slikovnimi in videovsebinami. Otroci spoznavajo svet živali, rastlin in človeškega telesa. Prav tako pa lahko pošiljajo risbice in sodelujejo v nagradnih igrah, natečajih in pozivih na različne avdicije v okviru otroških vsebin na RTV Slovenija.

Aplikacija je dobila ime po programskem sklopu vsebin na Televiziji Slovenija, ki jih že več kot 40 let lahko spremljajo otroci vsako nedeljsko dopoldne. Kot so zapisali člani projektne skupine, ki so bili iz vseh treh medijev – radia, televizije in spleta: "Odločili smo se za ime ŽIV ŽAV, saj je to blagovna znamka s 40-letno tradicijo, ki je v generacijah staršev in otrok v slovenskem prostoru dobro prepoznavna in zaobjema pojem kakovostnih vsebin za otroke."

Martina Peštaj, urednica otroškega in mladinskega programa na TV Slovenija in medijska psihologinja, je o konceptu te aplikacije povedala: "Kljub izrazito digitalizirani družbi je v predšolskem obdobju še vedno ključnega pomena veliko število raznolikih fizičnih dražljajev, praktičnih izkušenj in medosebnih odnosov. Na nas, odraslih, je, da otrokom pokažemo, ponudimo in omogočimo vso paleto raznolikih doživetij, ki so ključnega pomena za njihov zdrav psihološki in telesni razvoj.

Zato je še posebej pomembno, da jih v digitalni svet vodimo premišljeno in postopno. To od nas zahteva, da temeljito premislimo o lastnem odnosu do digitalnih tehnologij in se vsak trenutek zavedamo, da smo opazovani.

Ponudba na trgu je ogromna, pogosto pravimo, da morajo biti starši kuratorji medijskih vsebin svojih otrok. Pri tem jim bo aplikacija RTV Živ žav v veliko pomoč: na njej je že narejen izbor najboljših televizijskih, radijskih in multimedijskih vsebin, premišljeno ustvarjenih za predšolske otroke. Ustvarjajo jih ekipe, ki imajo dolgoletne strokovne izkušnje in neizmerno predanost ciljni publiki. Na aplikaciji jih urejajo strokovnjaki, ki si želijo, da bi otroci in starši imeli najboljšo uporabniško izkušnjo.

Bodimo udeleženi v konkretnih spletnih aktivnostih otrok: poglejmo oddaje, ki so jim všeč, poslušajmo z njimi pravljice ali raziskujmo vsebine, ki jih pritegnejo. Mlajši otroci imajo radi soigralce ali vsaj opazovalce, izkoristimo to priložnost za uživanje v skupni digitalni izkušnji in učenju, postavimo takrat trdne temelje zdrave uporabe tehnologij.

Ob ustrezni in premišljeni uporabi so moderne tehnologije okno v svet, omogočajo nam neverjetno širino, pomagajo pri vrsti poklicnih opravil in prostočasnih dejavnostih, olajšajo nam marsikatero nalogo, nas povezujejo. In prav to moramo pokazati in razložiti našim otrokom, jih na tem digitalnem popotovanju spremljati kolikor dolgo gre, se učiti tudi od njih (ker pogosto reči razumejo hitreje in učinkoviteje od nas) in ob tem z njimi početi še obilo drugih zanimivih reči."

Aplikacija RTV Živ žav