Okoli 40 milijonov evrov bo namenjenih Pompejem, ki so bili v zadnjih letih pogosto jasen primer propadanja kulturne dediščine in sprožilec očitkov, da se za ohranjanje te ne skrbi, čeprav je, vsaj v Italiji, velik magnet za turiste z vsega sveta. Foto: EPA
Okoli 40 milijonov evrov bo namenjenih Pompejem, ki so bili v zadnjih letih pogosto jasen primer propadanja kulturne dediščine in sprožilec očitkov, da se za ohranjanje te ne skrbi, čeprav je, vsaj v Italiji, velik magnet za turiste z vsega sveta. Foto: EPA
false
Santa Maria del Suffragio ali cerkev blagoslovljenih duš v L'Aquili dan po močnem potresu aprila 2009 in pet let pozneje. Foto: EPA

Kot je povedal italijanski minister za kulturo Dario Franceschini, bo to doslej največja investicija v kulturno dediščino v zgodovini Italije. Med drugim bodo sredstva namenili za restavracijo arheološkega najdišča Pompeji, za galerijo Uffizi v Firencah in za obnovo mesta L'Aquila, ki ga je leta 2009 prizadel potres.

Sredstva ministrstva za kulturo za letošnje leto je italijanska vlada glede na leto 2015 povišala za 27 odstotkov. Franceschini je zvišanje sredstev in investicije v kulturno dediščino navedel kot dokaz, da trenutna vlada verjame, da kultura spodbuja gospodarsko rast.

Po ocenah bosta za uresničitev nekaterih od 33 projektov v sklopu trenutne finančne perspektive potrebni dve leti, za druge več let.
Od Vasarijevega prehoda in Pompejev do L'Aquile in Paestuma
Okoli 40 milijonov evrov bo namenjenih povečanju galerije Uffizi v Firencah, in sicer za ureditev in odprtje t. i. Vasarijevega prehoda, ki muzej povezuje s Palazzo Vecchio v Firencah in ki je zdaj odprt le za zasebne vodene oglede.

Prav toliko bodo namenili Pompejem. Pomembno arheološko najdišče na jugu Italije se je v zadnjih letih pogosto znašlo na naslovnicah časopisov zaradi porušitve nekaterih zidov, kar je bilo posledica slabega stanja najdišča. Mesto, ki ga je leta 79 uničil izbruh Vezuva, je sicer danes deloma izkopano in velja za eno največjih turističnih znamenitosti Italije, ki ga letno obišče 2,5 milijona obiskovalcev.

Deset milijonov evrov bodo namenili tudi bližnjemu arheološkemu najdišču Herkulaneum. Tudi to antično mesto je pod seboj pokopal izbruh Vezuva, pri čemer je danes neizkopanih še 75 odstotkov mesta.

Obnovi starega dela mesta L'Aquila, ki je bilo precej poškodovano v potresu leta 2009, v katerem je umrlo 309 ljudi, okoli 65.000 pa jih je ostalo brez strehe nad glavo, bodo namenili 30 milijonov evrov. V potresu so bili namreč poškodovani tudi številni spomeniki in cerkve.

Okoli 20 milijonov bodo namenili prenovi arheološkega muzeja v Paestumu na jugu Italije, kjer stojijo trije najbolje ohranjeni grški templji na svetu.