Akcija je bila med drugim odziv na odločitev ministrstva, da se morajo nevladne organizacije do konca januarja izseliti iz stavbe na Metelkovi 6. Foto: Žele
Akcija je bila med drugim odziv na odločitev ministrstva, da se morajo nevladne organizacije do konca januarja izseliti iz stavbe na Metelkovi 6. Foto: Žele
Sorodna novica Vrnitev akcije za kulturo: "Ministrstvo lahko mirno deložira kar samo sebe"

V petek so protestniki, ki jih predstavlja Aktiv delavk in delavcev v kulturi, svoje nestrinjanje s trenutno kulturno politiko izrazili z inštalacijo. Na ulici pred stavbo ministrstva so razpostavili šest pisalnih miz, jih opremili z imeni kulturnih odločevalcev (Vasko Simoniti, Ignacija Fridl Jarc, Miro Petek, Alenka Gotar, Mitja Iršič in Vesna Jurca Tadel) in pripisali njihove "delovne zaznamke" (Smrt umetnosti, Pohojsajmo filme, Deložirajmo M6 in Zasužnjimo RTV). Mize so pokapljali z rdečo snovjo in nanje položili svoj zahtevek za Simonitijev odstop – v obliki ministrove fiktivne odstopne izjave.

Minister: Šlo je za grožnjo s smrtjo, protestniki "ne zmorejo" domišljije
"Od politike se pričakuje, da je do marsikatere provokacije strpna. Toda, ko gre za grožnjo z likvidacijo ne le politiku, temveč tudi uradnikom, ki opravljajo svoje delo, je treba jasno povedati, da so šle stvari predaleč,"
je v svoj odziv danes zapisal minister Simoniti.

Minister Simoniti: Kar se je zgodilo, je neumestno in krivično
Ministrstvo je objavilo fotografije instalacije na Metelkovi ulici po prihodu policije. Foto: Ministrstvo za kulturo
Ministrstvo je objavilo fotografije instalacije na Metelkovi ulici po prihodu policije. Foto: Ministrstvo za kulturo

"Morebitno sklicevanje na umetniško dejanje ali nedolžno metaforično gesto je zgolj pretveza. V zgodovini umetnosti smo priče številnim umetniškim protestom, ki so v svoj izraz vključili simboliko, dvoumje ali domišljijo. Toda omenjena skupina tega ne zmore. Ti ljudje so namesto metafore izbrali dobeseden poziv k umoru, k masakru." Minister verjame, da je bilo petkovo dejanje "odkrita in nedvoumna grožnja s smrtjo", ki "spodbuja k nasilju in splošnemu neredu". "Gre za ljudi, ki se sicer sklicujejo na demokracijo, a jo s svojim početjem zlorabljajo in rušijo ter so v svojem bistvu protidemokratični."

Še pred tem je ovrednotil tudi sam Aktiv delavk in delavcev v kulturi: "Gre za ljudi, ki se s svojim političnim kolektivizmom in aktivizmom navezujejo na totalitaristične metode, se izogibajo vsake odgovornosti in ne premorejo niti trohice človeške empatije, kaj šele znanja, nadarjenosti ali ustvarjalnosti."

Napoved obračuna z nevladniki
Akcija je bila predvsem odziv na odločitev ministrstva, da se morajo zaradi obnove stavbe na Metelkovi 6 nevladne organizacije od tam izseliti do konca januarja. A minister svojih načrtov z nevladniki ne skriva: "Ti ljudje so prepričani, da določenim nevladnim organizacijam samoumevno, za nedoločen čas, brez nadzora in transparentnosti pripadajo, v primerjavi z drugimi državljankami in državljani, neizmerno veliki privilegiji. Prepričani so, da jim določene stvari samoumevno pripadajo in ta njihov občutek večvrednosti je nesprejemljiv. Ministrstvo za kulturo v sedanji sestavi meni, da jim ti privilegiji ne pripadajo, zato jih bo skušalo omejiti, saj so zaradi teh privilegijev oškodovane vrhunske kulturne ustanove, ki potrebujejo za svoje delovanje v javnem interesu primerne prostore, ki si jih nekatere nevladne organizacije neupravičeno prisvajajo."

Sorodna novica Več kot 200 organizacij nasprotuje izselitvi najemnikov z Metelkove 6

Na koncu minister k ukrepanju pozove tudi institucije, ki skrbijo za javni red in varnost državljank in državljanov. Policijo poziva, naj "ljudi, ki ščuvajo k nasilju in grozijo s smrtjo", identificira in sproži postopek za njihovo kaznovanje.