Ministru Simonitiju so v
Ministru Simonitiju so v "odstopni izjavi" protestniki na jezik položili tudi te besede: "Priznavam, da sem v redkih trenutkih, ko sem se dejansko pojavil na delovnem mestu, tam načrtoval predvsem neupravičene menjave vodstev kulturnih ustanov, ki delajo dobro, ampak jih imam na sumu, da mislijo s svojo glavo." Foto: Žele
Sorodna novica Protestniki pred vlado razglasili "odlok ljudstva", ki prepoveduje "strahovlado"

Simbolična deložacija na ulico
Protestna akcija se je tako v petek zgodila tudi pred ministrstvom za kulturo, kjer je aktiv delavk in delavcev v kulturi znova izrazil nestrinjanje s trenutno kulturno politiko. Pred ministrstvom so razpostavili pisarniške mize za kulturne odločevalce: poleg ministra Simonitija so jih dobili še Ignacija Fridl Jarc, Miro Petek, Alenka Gotar, Mitja Iršič in Vesna Jurca Tadel.

Med njihovimi "delovnimi zaznamki" smo lahko prebrali slogane Smrt umetnosti, Pohojsajmo filme, Deložirajmo M6 in Zasužnjimo RTV. Na vsaki mizi je bila poleg mlakuž rdeče barve tudi odstopna izjava. Člani aktiva namreč zahtevajo odstop ministra Vaska Simonitija, njegovo odstopno izjavo pa so spisali kar sami. Sklenili so jo z izmišljenimi poslovilnimi besedami: "Po pol leta trdega dela v smeri poniževanja, degradacije in uničevanja kulture ugotavljam, da mi je spodletelo. Kulturniki ostajajo pretrd oreh tudi za sovražnike mojega kova. Zato z današnjim dnem odstopam skupaj s celotno ožjo ekipo. Sovraštvo in delitve bomo poskušali sejati kje drugje."

Protestniki ministrstvu očitajo, da pod krinko nove epidemične nevarnosti sprejema radikalne in neutemeljene odločitve. Foto: Žele
Protestniki ministrstvu očitajo, da pod krinko nove epidemične nevarnosti sprejema radikalne in neutemeljene odločitve. Foto: Žele

V dobršni meri torej ministrstvo za kulturo žaga vejo, na katero se je začasno samo usedlo, kar človeka za hip celo zradosti.

Aktiv delavk in delavcev v kulturi

Akcija je bila med drugim odziv na odločitev ministrstva, da se morajo zaradi obnove stavbe na Metelkovi 6 nevladne organizacije od tam izseliti do konca januarja. Na to temo so po protestu zapisali: "Za začetek sporočamo, da ministrstvo lahko mirno deložira kar samo sebe, svoj amaterizem, nesposobnost, laži in zle nakane pa odvrže tja na višegrajsko deponijo ali v svoj bedno zamišljen gluhi vek."

Protestniki sporočajo, da bodo svoje akcije v prihodnje stopnjevali in "storili vse za zaščito dediščine svobodomiselnih družbeno-političnih gibanj, alternativne, neodvisne kulture, kontrakulture in umetnosti".

Instalacija odpora pred Ministrstvom za kulturo