Foto:
Foto:
Fotografija, na kateri je tudi arhitekt Maks Fabiani.

Med obiskom sta skupaj z gostiteljem pregledala delovne dosežke preteklega leta, ko v okviru izpostave Zavoda za varstvo kulturne dediščine v Štanjelu deluje tudi koordinatorka ministrstva Nataša Kolenc.

V Štanjelu se je ministrica sprehodila po Ferrarijevem vrtu, eni glavnih štanjelskih znamenitosti, ki je v lasti države, udeležila pa se je tudi vodenega ogleda po razstavi o Maksu Fabianiju Adijo Dunaj, pozdravljen Štanjel!

Ferrarijev vrt je spomenik, ki ga je zasnoval arhitekt Maks Fabiani. Pred kratkim so v Štanjelu končali eno pomembnejših faz njegove obnove, ki je potekala tudi v sodelovanju z Arboretumom Volčji Potok. Ferrarijev vrt krasi beneški mostiček, nekdaj pa so ga uporabljali tudi za prirejanje poletnih plesov.

Fabiani - Evropejec in Kraševec
Razstava o Fabianiju in njegovem delu, ki je na ogled v Galeriji Lojzeta Spacala, predstavlja Fabianija kot velikega evropskega arhitekta in kot Kraševca. Fabiani je s svojimi stvaritvami zaznamoval tudi Dunaj, Ljubljano, Trst in druga evropska mesta, na koncu pa se je odločil za vrnitev v rodne kraje. Za njegov slog so značilne mogočne stavbne stvaritve in širokopotezne zasnove mest.

Fabiani se je leta 1917, tedaj star 52 let, odločil za prelomni korak - na vrhuncu akademske kariere je zapustil Dunaj in se vrnil v rodni Kobdilj. Tam se je posvetil stvarnim problemom povojne prenove, izdeloval je načrte za regulacijo krajev in vasi v Posočju, na Vipavskem, Goriškem in Krasu ter projektiral prenovo porušenih stavb. Med letoma 1935 in 1945 je bil tudi župan Štanjela in si je prizadeval kraju povrniti nekdanji pomen. Obnovo je vodil tudi po drugi svetovni vojni, tedaj že v visoki starosti. Večina razstavljenih predmetov je prav iz tega obdobja, Fabianija pa predstavljajo predvsem kot človeka, ki je močno navezan na rodni kraj in domačo pokrajino.

Na razstavi, ki sta jo postavili Tina Jazbec in Nataša Kolenc, si bo mogoče med drugim ogledati sklop originalnih načrtov, ki jih je umetnik v okviru povojne obnove (1945-1947) izdelal za posamezne objekte v Štanjelu in Kobdilju. Obiskovalci bodo tako lahko videli arhitektove projekte, rokopise in načrte. Razstava je nastala v organizaciji Ustanove Maks Fabiani in ob sodelovanju občine Komen ter kulturnega ministrstva.

Obnova gradu in stolpov
Ob pomoči Ministrstva za kulturo bodo kmalu začeli tudi z obnovitvenimi deli na gradu Štanjel. Najprej bodo izvedli najnujnejša vzdrževalna dela, preuredili bodo pritličje in začeli z izkopom grajskih kleti, ki naj bi bile v prihodnosti namenjene lokalni gostinski ponudbi. Dela se bodo nadaljevala na gornjem palaciju, še letos pa naj bi predvidoma najnujnejša vzdrževalna dela opravili tudi na Kobdiljskem in Vhodnem stolpu.