SNG Maribor ima okoli 400 zaposlenih, od tega 300 rednih in približno sto honorarnih sodelavcev. Foto: BoBo
SNG Maribor ima okoli 400 zaposlenih, od tega 300 rednih in približno sto honorarnih sodelavcev. Foto: BoBo
Julijana Bizjak Mlakar
Ministrica za kulturo Julijana Bizjak Mlakar je v nagovoru zaposlenim dejala, da se zaveda kakovosti SNG-ja Maribor in finančnih težav, s katerimi se soočajo, a za zdaj še ni prinesla rešitve. Foto: BoBo

Slovensko narodno gledališče je bilo le ena izmed kulturnih institucij, ki jih je v Mariboru obiskala nova ministrica za kulturo. Glede reševanja stanja SNG-ja Maribor je napovedala, da bo naredila vse, kar je v njeni moči, da prepriča finančnega ministra in - če bo treba - tudi predsednika vlade Mira Cerarja. Ob tem je poudarila, da ima Maribor z okolico velik umetniški in kulturni potencial.

Razlog za optimizem vidi v ugodnih napovedih gospodarskih gibanj. "Če se zaradi te gospodarske in socialne krize zareže v umetniške ansamble, se naredi škoda, ki bi jo težko popravljali," je dodala Bizjak Mlakarjeva, ki je ministrski položaj zasedla pred slabim mesecem dni. Maribor si je za enega izmed svojih prvih obiskov izbrala zato, ker je tu kriza še posebej izrazita, pravi.
Največ težav zaradi izplačila tretje četrtine plačnih nesorazmerij
SNG Maribor, ki pod eno streho združuje umetniška področja štirih samostojnih enot - Drame, Opere, Baleta in Festivala Borštnikovo srečanje -, ima približno 300 redno zaposlenih in kakšnih sto honorarnih sodelavcev. Direktor Danilo Rošker pojasnjuje, da imajo največje težave zaradi izplačila tretje četrtine plačnih nesorazmerij, vendar po današnjem obisku ministrice ostaja optimist. Da poskuša biti optimistka, je dejala tudi ministrica.

Ob tej priložnosti je med drugim pojasnila, da pogovori o državnih sekretarjih še potekajo, nacionalnega sveta za kulturo pa se ni mogla udeležiti zaradi predhodno dogovorjenih drugih obveznosti.