Ministrica za kulturo Majda Širca se je sešla z mariborskim županom Francem Kanglerjem, generalno direktorico zavoda Maribor 2012 - EPK Suzano Žilič Fišer in programskim direktorjem zavoda Maribor 2012 Mitjo Čandrom. Ugotovili so, da pri projektu EPK Mestna občina Maribor in država delujeta složno in da so težave znotraj delovanja javnega zavoda
Ministrica za kulturo Majda Širca se je sešla z mariborskim županom Francem Kanglerjem, generalno direktorico zavoda Maribor 2012 - EPK Suzano Žilič Fišer in programskim direktorjem zavoda Maribor 2012 Mitjo Čandrom. Ugotovili so, da pri projektu EPK Mestna občina Maribor in država delujeta složno in da so težave znotraj delovanja javnega zavoda "odpravljive". Foto: MMC RTV SLO
Mitja Čander
Programski direktor zavoda Maribor 2012 Mitja Čander je po sestanku izrazil veselje, saj je bil današnji sestanek namenjen začrtanju skupne perspektive glede spoja Maksa in UMG-ja Maribor. Glede programa EPK-ja pa je postavil okvirne roke predstavitve: "Potrudili se bomo predstaviti glavnino programa že junija, septembra pa končno različico, kar bo prej, kot je to storil Turku, ki se je pet let pripravljal na prestolovanje." Foto: EPK 2012/Boštjan Lah

Ministrica je po sestanku z mariborskim županom Francem Kanglerjem, generalno direktorico zavoda Maribor 2012 - EPK Suzano Žilič Fišer in programskim direktorjem zavoda Maribor 2012 Mitjo Čandrom kot ključno ugotovitev predstavila ugotovitev, da pri projektu EPK Mestna občina Maribor in država "stopata z roko v roki ter se podpirata".

Skupna ladja k gradnji UMK-ja Maribor
Tudi mariborski župan Kangler je dejal, da so na sestanku ugotovili, da plujejo na skupni ladji k gradnji Umetnostne galerije v Mariboru, ki se bo združila z Mariborskim kulturnim središčem (MAKS). Ministrstvo stoji za investicijo v Umetnostno galerijo v Mariboru (UMG), ki je ena izmed prioritet, ki so ji bila namenjena sredstva v okviru kohezijskih skladov. Kangler je dejal, da so danes ugotovili, da so na "skupni ladji, ki pluje k gradnji UMG-ja Maribor".

Kangler je razložil, da sta njegova ekipa in ekipa ministrstva za kulturo ugotovili, da bo galerija zgrajena v prihodnjem letu, če bo Mestna občina Maribor na naslednji mestni seji sprejela določene sklepe. Ministrica pa je povedala, da ko bo Mestna občina Maribor zagotovila nedvoumne pogoje za delovanje v javnem sektorju, vezane na last zemljišča in druge pogoje, se bodo takoj začeli postopki za pridobivanje sredstev iz kohezijskih skladov za gradnjo UMG-ja Maribor.

Odpravljive težave v delovanju zavoda
Po Kanglerjevem mnenju zavod Maribor 2012 deluje dobro in je "blizu programa", po njegovem mnenju pa bo treba pri občini, zavodu in drugih ministrstvih ugotoviti možnosti za dodatno financiranje programa. Vrednost programa zavoda v letih 2011 in 2012 Čander ocenjuje na 26 milijonov evrov za celotno regijo s partnerskimi mesti brez investicijskih stroškov.

Glede težav, ki so nastale znotraj delovanja javnega zavoda, so po ministričinih besedah na sestanku ugotovili, da so odpravljive. Kangler je povedal, da je poslovna direktorica zavoda Helena Hvalec, ki naj bi bila kriva za nepravilnosti pri poslovanju zavoda, sporazumno prenehala delovno razmerje. Mariborski župan je še povedal, da so se na sestanku dogovorili, da bodo spremenili akt o ustanovitvi zavoda. Imeli bodo samo programskega direktorja in generalno direktorico, ki si bo sama izbrala pomočnika za poslovni del.