Ministrstvo za kulturo se je z županom Mestne občine Maribor Sašo Arsenovič za izredno financiranje javnih zavodov dogovorilo, potem ko je mariborska občina napovedala zmanjšanje občinskega financiranja na področju kulture v Mariboru.

Ministrica za kulturo Asta Vrečko je v četrtkovi izjavi za javnost napovedala, da bo ministrstvo letos izjemoma dofinanciralo sredstva za javne občinske zavode. Foto: Daniel Novakovič/STA
Ministrica za kulturo Asta Vrečko je v četrtkovi izjavi za javnost napovedala, da bo ministrstvo letos izjemoma dofinanciralo sredstva za javne občinske zavode. Foto: Daniel Novakovič/STA

Kot smo poročali, je ob tem Arsenovič povedal, da rešitev zagotavlja namesto prej 80-odstotno, zdaj 100-odstotno financiranje vseh projektov. Tako tistih iz dveletnih razpisov kot tudi tistih iz programa ljubiteljske kulture in tudi 100-odstotno financiranje drugih programov v kulturi.

Sorodna novica Napovedanih rezov ne bo: ministrstvo bo dofinanciralo mariborsko kulturo

Dan po napovedi izjemnega financiranja so z ministrstva za kulturo sporočili, da ministrstvo v Maribor vlaga izdatna proračunska sredstva tako pri financiranju obeh nacionalnih javnih zavodov kot sofinanciranju občinskih nevladnih organizacij kulturne dediščine in ljubiteljske kulture. Obenem z mariborsko Mestno občino, kot sporočajo, dobro sodeluje pri naložbi v Center Rotovž, za katerega je ministrstvo namenilo 12,7 milijona evrov. "Obnova Centra Rotovž bo velika pridobitev za Maribor in celotno regijo ter bo omogočila trajni razvoj kulture v tem delu Slovenije," menijo na ministrstvu.

Dodali so, da si ministrstvo za kulturo s svojimi programskimi usmeritvami prizadeva za razvoj kulturnega sektorja po celotni Sloveniji. Za takšen celosten razvoj kulture je nujno sodelovanje državnih organov in lokalnih skupnosti. "Povsem jasno je, da znižanje sredstev lahko ogrozi pridobivanje tudi drugih finančnih virov in uspešno dokončanje sodelovanj v evropskih projektih, kjer je ključno stabilno in predvidljivo sofinanciranje na lokalni in državni ravni," so zapisali in dodali, da ministrstvo zato spodbuja občine, da vlagajo v kulturo, "saj tako dosegajo večje razvojne učinke in prispevajo k višji kakovosti življenja prebivalk in prebivalcev".
Mestna občina Maribor je javne zavode s področja kulture ter izvajalce programov s področja kulture s finančnimi rezi seznanila v prvi polovici junija, kar je med kulturniki sprožilo val razočaranja.