Kolektiv Beton Ltd. bo 26. avgusta premierno uprizorilo predstavo Ich kann nicht anders, v kateri želijo ustvarjalci doseči točko iskrenosti, predvsem pa neizprosnosti znotraj nas samih. Foto: Toni Soprano/Mladi levi
Kolektiv Beton Ltd. bo 26. avgusta premierno uprizorilo predstavo Ich kann nicht anders, v kateri želijo ustvarjalci doseči točko iskrenosti, predvsem pa neizprosnosti znotraj nas samih. Foto: Toni Soprano/Mladi levi
Noč krtov
Festival se odpira s predstavo Noč krtov, v kateri ustanovitelj Vivarium Studia v Parizu Philippe Quesne, zvest svoji maniri, sledi vzdušju vsakdanjosti, življenju samemu, brez spektakelizacije, ki smo je tako navajeni, da nas življenje samo že skoraj šokira. Foto: Martin Argyroglo/Mladi levi
Maria Lucia Cruz Correia
Portugalska umetnica Maria Lucia Cruz Correia, ki živi v Belgiji, se v svojih projektih dotika predvsem okoljskih tem. Zanimajo jo spremembe, pri razmisleku o prihodnosti pa participativnost in interakcija. Na Mladih levih bo predstavila Common Dreams, plavajočo skulpturo na Ljubljanici, na katero bo povabila obiskovalce ter z njimi delila svojo apokaliptično vizijo in pričakovanja. Foto: Marko Požlep/Mladi levi
Suita št. 2, ki jo podpisuje Joris Lacoste.
Letošnje Mlade leve bo 28. avgusta sklenila predstava Suita št. 2, ki jo podpisuje Joris Lacoste. Foto: Bea Borgers/Mladi levi

Slednjo bo napovedala že predstava, ki bo drevi v Stari mestni elektrarni v Ljubljani odprla 19. Mlade leve. Gre za Noč krtov priznanega francoskega režiserja Philippa Quesna, v kateri nastopajo veliki krti, ki živijo kot ljudje. "Tudi Quesne se zateka v votlino, v podzemlje, v svet pozabljenih, spregledanih. Pravi, da je teater nekakšna umetnost votline," o predstavi pravi umetniška direktorica zavoda Bunker, ki festival organizira, Nevenka Koprivšek. Po predstavi bodo obiskovalce povabili na tradicionalni ples.


Podrobnejši program festivala najdete tukaj.

Ob pripravi letošnjega programa so imeli organizatorji v mislih predvsem trenutno nezmožnost pogleda v prihodnost. Kot je pojasnila Nevenka Koprivšek, se v sedanjih težkih časih, polnih negotovosti, tudi v luči begunske krize in tega, da ne veš, kje in kdaj bo naslednji teroristični napad, ljudje radi zatekajo v neko zavetišče. Kot pravi, se niti umetniki kot niti zavod Bunker ob tem ne prepuščajo "resignaciji in obupu".

Letošnji Mladi levi, ki bodo potekali do 28. avgusta, bodo sestavljeni iz treh delov. V prvega so vključene predstave, instalacije in intervencije v javnem prostoru, drugi je namenjen razmisleku o koraku nazaj, saj nas po besedah Nevenke Koprivšek ravno današnji čas sili v to, da najdemo neke "svetlobne razpoke", ki nam bi omogočile drugačen vpogled v prihodnost. Tretji del bo laboratorij, v sklopu katerega se bo izbrana ekipa umetnikov iz antropocentričnega pogleda usmerila k naravi.

Kot vsako leto bodo tudi tokrat Mladi levi združili umetnike z vseh vetrov. Zanimiv bo projekt v Belgiji živeče portugalske umetnice Marie Lucie Cruz Correie, ki bo v projektu Skupne sanje po enega gosta popeljala na izlet s pedalinom in z njim izumljala prihodnost. V tandemu z Benjaminom Verdonckom bo izvedla projekt Skrivni eksperimentalni observatorij za globalne zadeve. Med zanimivejšimi bo mlada sodobna indijska umetnica Mallika Taneja, ki bo v predstavi Bodi previden problematizirala odnos med načinom oblačenja žensk in nasiljem.

Vpogled v mentalno zmedo, v kateri živimo
V petek, 26. avgusta, se bo v športni dvorani Tabor z novo uprizoritvijo Ich kann nicht anders predstavil Beton Ltd. "Želimo si, da bi bila za gledalca izjemno voajeristična. Radi bi dosegli določeno točko iskrenosti, predvsem pa neizprosnosti znotraj nas samih ter podali neki vpogled v mentalno zmedo, v kateri živimo," je dejal Branko Jordan iz kolektiva, ki ga tvorita še Katarina Stegnar in Primož Bezjak.

Slovenska skupina No!training Lab bo uprizorila predstavo Variacije na Počasnost: Time Out 2., ki je nastala v raziskovalnem in ustvarjalnem procesu Katje Legin. V njem so se priznani plesalci, koreografi in performerji spustili v dialog z romanom Milana Kundere Počasnost.

Robertina Šebjanič in Miha Ciglar sta pripravila instalacijo Subakvatična zvočna krajina, za katero sta ozvočila hrup, s katerim ljudje ogrožamo morsko podvodno življenje, in bo razstavljena v preddverju Stare mestne elektrarne. Letošnji glasbeni gost bo gangstaraper iz Ajdovščine Smaal Tokk.

O novih političnih mitologijah
Umetniški program bo pospremila dvodnevna mednarodna konferenca Nove politične mitologije in umetnost s podnaslovom Pripravljeni na spremembe, osredotočala pa se bo predvsem na to, kaj so nove politične mitologije in ali so sploh mogoče. Mladi levi se bodo poslovili 28. avgusta s predstavo Suita št. 2, v režiji Jorisa Lacosta.

Noč krtov za začetek Mladih levov
V petek prihajajo Mladi levi
Gostja v studiu: Nevenka Koprivšek
Noč krtov za začetek Mladih levov
V petek prihajajo Mladi levi
Gostja v studiu: Nevenka Koprivšek