Kljub mladosti že uveljavljen na pisateljskem prizorišču,je  kresnikov nominiranec Nejc Gazvoda uspešno zajadral tudi v režiji, ki ji je navsezadnje posvetil študij. Njegov prvenec Piknik se je uvrstil naravnost v tekmovalni program sarajevskega filmskega festivala. Film Izlet bo ob prisotnosti slovenske ekipe svetovno premiero doživel 28. julija v dvorani Narodno pozorište. Foto: Slovenski filmski center
Kljub mladosti že uveljavljen na pisateljskem prizorišču,je kresnikov nominiranec Nejc Gazvoda uspešno zajadral tudi v režiji, ki ji je navsezadnje posvetil študij. Njegov prvenec Piknik se je uvrstil naravnost v tekmovalni program sarajevskega filmskega festivala. Film Izlet bo ob prisotnosti slovenske ekipe svetovno premiero doživel 28. julija v dvorani Narodno pozorište. Foto: Slovenski filmski center
Sarajevski filmski festival
Sarajevski filmski festival bo kolute zavrtel 22. julija, s podelitvijo 'svojega' srca pa bo letošnje filmsko dogajanje sklenil 30. julija. Foto: EPA
Vlado Škafar: Oča
Oča Vlada Škafarja se je uvrstil v pregledno sekcijo Fokus, režiser pa sodeluje tudi v razvojem programu Cinelink s projektom Mati.
Wim Wenders
Wim Wenders bo Sarajevo obiskal s svojim 3D-poklonom Pini Bausch, predaval pa bo tudi na Talent Campusu. Foto: EPA

Čez dva tedna bodo v Sarajevu razgrnili rdečo preprogo, po kateri se bodo letos med drugim sprehodili nemški režiser Wim Wenders, igralska ikona Charlotte Rampling in letošnja dobitnica oskarja za najboljši tujejezični film Susanne Bier, tekmovalni program pa bo postregel s kar nekaj slovenskimi naslovi.
Na nagrade med drugim upajo režiser Nejc Gazvoda s celovečercem Izlet, režiser Blaž Kutin s kratkim filmom Toplo za ta letni čas, v isto kategorijo se je uvrstil tudi Stvari, ki jih nisva nikoli naredila Martina Turka, med dokumentarnimi filmi pa najdemo Kam je izginil delavski razred režiserke Maje Weiss. Obiskovalci festivala, ki vsako leto poveča svojo veljavo, si bodo v sklopu programa V fokusu lahko ogledali tudi celovečerec Oča, s katerim se je Vlado Škafar lani predstavil na beneškem filmskem festivalu, navdušil pa tudi žirijo Festivala slovenskega filma. V TEEN Areni (sekcija mladinskega filma) pa bo prikazana uspešnica Gremo mi po svoje Mihe Hočevarja, kar bo za ta film mednarodna premiera.
Zanimiva bo udeležba projekcije dokumentarnega filma režiserja Pjera Žalice in soavtorja Saša Lošiča Orkester, na kateri naj bi po poročanju organizatorjev svojo udeležbo potrdili Milan Kučan, Stipe Mesić, Severina, Branko Đurić Đuro in drugi.
Poglejmo znane stvari z novimi očmi
Tekmovalni program bo odprl film Konj iz Torina režiserja Béla Tarra, dobitnika berlinskega srebrnega medveda. Za ponazoritev letošnjega izbora tekmovalnih naslovov si je selektorica Elma Tataragić sposodila besede Marcel aProusat, da resnična pot odkritij ne leži v iskanju novih pokrajin, temveč v videnju stvari z novimi očmi. Filmi tudi letos prikazujejo sodobno vsakdanje življenje, vendar z novimi pogledi, gledalce pa popeljejo v neznana področja naše, pogosto surove, stvarnosti.
Običajen izlet, ki se izkaže za prelomno točko velikega prijateljstva
Kar osem bo prvencev in samo eden drugi film, med debitantskimi izdelki pa tudi Gazvodov celovečerni film Izlet. Gre za zgodbo o treh prijateljih, ki se odpravijo na morje, kot so to počeli že v srednji šoli. Gregor je vojak, ki je prišel na dopust iz misije v tujini, Živa je dekle, ki čuti do Gregorja več, kot si je dovoli priznati, Andrej pa njun najboljši prijatelj, ki z ostrim jezikom napada svet okoli sebe, da bi prikril dejstvo, da je osamljen in nerazumljen. Filmi prihajajo tudi iz Madžarske, iz Albanije, Avstrije, Bolgarije, Črne gore, Grčije, Hrvaške, Romunije in Turčije.
Po prefinjeni avtorski pisavi spoznaš dober film
V kategoriji kratkih filmov je letos 11 kratkih filmov iz Slovenije, Bolgarije, Romunije, Madžarske, Hrvaške, Turčije ter Bosne in Hercegovine, ki so bili izbrani iz ostre konkurence 250 filmov. V tej sekciji je še devet filmarjev iz držav JV Evrope, in sicer Ivan Ramadan, Daniel Sandu, Veljko Popović, Nadedja Koseva, Dalibor Matanić, Virag Zomoboracz, Huseyin Karabey, Victor Dragomir, Attila Till.
Kam je izginil delavski razred slovenske režiserke Maje Weiss je v konkurenci 24 filmov, ki so jih izbrali med 150 prijavljenimi dokumentarnimi filmi. Izbrani naslovi imajo po mnenju selektorjev izraženo režisersko osebnost ter prefinjeno avtorsko pisavo, saj prav to loči dober dokumentarni film od navadne reportažne aktualnosti.
V okviru Regionalnega foruma, ki je srečanje strokovnjakov s področja kinematografije v državah JV Evrope bo sodelovala tudi ekipa Filmskega centra Slovenije, z novim direktorjem Jožkom Rutarjem.