Stavba tovarne Rog bo v celoti obnovljena z ohranjanjem predvsem južnega pročelja, kjer bodo v pritličju ob Petkovškovem nabrežju lokali in trgovine, povezane s produkcijsko dejavnostjo Centra Rog. Glavni dostop v center bo iz Petkovškovega nabrežja. Foto: MMC RTV SLO
Stavba tovarne Rog bo v celoti obnovljena z ohranjanjem predvsem južnega pročelja, kjer bodo v pritličju ob Petkovškovem nabrežju lokali in trgovine, povezane s produkcijsko dejavnostjo Centra Rog. Glavni dostop v center bo iz Petkovškovega nabrežja. Foto: MMC RTV SLO
Tovarna rog
Načrt za Rog skuša biti odgovor na vprašanje, kako obnoviti nekdanje industrijske objekte in jih oživiti s kulturnimi vsebinami. Foto: BoBo
Tovarna rog
Pridobitev gradbenega dovoljenja je predvidena do konca letošnjega leta, s prenovo na naj bi začeli v prvi polovici prihodnjega leta. Foto: BoBo

Da bi bil projekt ekonomsko obvladljiv, je treba spremeniti občinski podrobni prostorski načrt.

Dokumentacijo za gradnjo in obnovo območja tovarne Rog je Mestna občina Ljubljana (MOL) na podlagi javnega urbanistično arhitekturnega natečaja za ureditev omenjenega območja sicer začela pridobivati že leta 2008. Dokumentacijo pripravljajo na podlagi projekta studia MX-SI iz Barcelone arhitektov Borisa Bežana in Hectorja Mendoze.

Zasebnih vlagateljev niso našli
V letu 2012 je bil tudi objavljen razpis za iskanje zasebnega partnerja, ki bi v javno-zasebnem partnerstvu zgradil Center Rog in celoten kompleks z garažami in hotelsko-stanovanjski stolpič. Vendar se je izkazalo, da v sedanjih slabih gospodarskih razmerah ni zanimanja za tovrstne velike projekte, zato so sklenili, da pristopijo zgolj k revitalizaciji tovarne Rog, racionalizirajo projekt in opustijo gradnjo velike razstavne dvorane. Programska zasnova je tudi rezultat študij in analiz, ki so bile pripravljene v okviru EU-projekta Second Chance in izvajanja programa v pilotnem projektu RogLab.

Ustvarjalno središče kreativnih industrij
Center Rog bo tako produkcijsko-eksperimentalno-izobraževalno središče s programi za vizualne umetnike, arhitekte in oblikovalce. Z njim bo Ljubljana dobila ustvarjalno središče kreativnih industrij. Prostori bodo namenjeni tako produkciji kot tudi razstavljanju, izobraževanju in raziskovanju. Center Rog bo tudi nov socialni prostor komunikacije in druženja. Ker bo vpet v mednarodno mrežo podobnih centrov, bodo v njem urejeni tudi bivalni ateljeji.

Produkcijski prostori bodo zasnovani fleksibilno, saj bo posamezne mogoče povečati ali tudi zmanjšati. Izhodišče za organizacijo novega javnega prostora bosta odprtost, nenehen proces izmenjav, izobraževanja, komunikacije, sodelovanja, so pojasnili na MOL-u.

Predvsem za področje oblikovanja pa tudi arhitekture je po njihovem prepričanju pomembno zagotoviti prostor s prototipno delavnico za obdelavo materialov, predvsem lesa, kovine in plastike, kot tudi 3DLab in vezilni studio. Produkcijski prostori bodo namenjeni tudi večjim in manjšim skupinam arhitektov za njihovo ustvarjanje, predvsem z zagotavljanjem prostorske in tehnične opreme.

Južno pročelje ostaja enako
Stavba tovarne Rog bo v celoti obnovljena z ohranjanjem predvsem južnega pročelja, kjer bodo v pritličju ob Petkovškovem nabrežju lokali in trgovine, povezane s produkcijsko dejavnostjo Centra Rog. Glavni dostop v center bo s Petkovškovega nabrežja. Vse medetažne komunikacije bodo potekale v steklenem prizidku severnega pročelja.

Evropska sredstva še vprašljiva
Pridobitev gradbenega dovoljenja je predvidena do konca letošnjega leta, prenovo na naj bi začeli v prvi polovici prihodnjega leta. V letošnjem proračunu je za prenovo Roga predvidenih dobrih 331.000 evrov, kar pomeni spremembo dokumentacije in občinskega podrobnega prostorskega načrta (OPPN). V letošnjem in prihodnjem letu se bodo potegovali za pridobitev sofinanciranja iz evropskih sredstev. Predvidena dinamika financiranja po letih pa je v letu 2014 dobrih 4.685.000 evrov, v letu 2015 dobrih 5.000.000 evrov in v letu 2016 dobrih 3.700.000 evrov, so pojasnili na oddelku za kulturo ljubljanske mestne občine.

Dopolnjeni osnutek s spremembami OPPN-ja za območje Roga bodo ljubljanski mestni svetniki obravnavali na ponedeljkovi seji.

Na oddelku za urejanje prostora MOL-a med pomembnejšimi spremembami odloka navajajo, da se etapnost gradnje Centra sodobnih umetnosti določi tako, da je v prvi etapi mogoče rekonstruirati obstoječe tovarniško poslopje in prizidati le enega izmed predvidenih dveh traktov, izvesti manjšo garažo v eni kletni etaži ter urediti zunanje površine.