Društvo v stavbi deluje že od svojega nastanka leta 1919. Leta 1945 je bila stavba podržavljena, leta 1969 pa jo je mesto Ljubljana društvu vrnilo. Mestna občina Ljubljana po zakonu ne sme kupiti nečesa, kar je podarila, zato nepremičnine na Karunovi 14 ne morejo kupiti (vrednost stavbe s pripadajočim zemljiščem po oceni geodetske uprave znaša 893.000 evrov), lahko pa odkupijo vlaganja v nepremičnine. Foto: Blaž Tišler
Društvo v stavbi deluje že od svojega nastanka leta 1919. Leta 1945 je bila stavba podržavljena, leta 1969 pa jo je mesto Ljubljana društvu vrnilo. Mestna občina Ljubljana po zakonu ne sme kupiti nečesa, kar je podarila, zato nepremičnine na Karunovi 14 ne morejo kupiti (vrednost stavbe s pripadajočim zemljiščem po oceni geodetske uprave znaša 893.000 evrov), lahko pa odkupijo vlaganja v nepremičnine. Foto: Blaž Tišler
Ker je stavba v zasebni lasti, po pred desetletjem spremenjeni zakonodaji vlaganja javnega denarja vanjo niso upravičena. V 90. letih je tovrstno podporo še zagotavljala Soroševa fundacija, odtlej pa KUD dejansko nima več finančne podpore za te stroške, saj zaradi lastnine v zasebni lasti ne more kandidirati za investicijska sredstva ne doma ne v EU-ju. Ker društvo ves čas dobiva le podporo za programske vsebine, v zadnjem času pa je tudi javnih sredstev, namenjenih neodvisni kulturi, vsako leto manj in je tudi programska podpora Kudu sčasoma opazno upadla, je društvo počasi tonilo v dolgove. Privoščilo si je le nujne posodobitve in vzdrževanja, sicer pa se je osredotočalo na programski razvoj in ohranjalo število delujočih projektov in skupin, največkrat še neuveljavljenih ali s socialnega roba, v skladu s poslanstvom društva. Foto: BoBo
V preteklih 20. letih se je tako dolg društva, s krediti, odlaganjem plačil in obrestmi na dolgove ter sočasnim vzdrževanjem programske raznovrstnosti in števila projektov, zrasel na približno vrednost polovice stavbe v lasti društva. Ta hip ocenjujejo, da ta obsega okoli 400.000 €, pri čemer okoli polovico dolgujejo zunanjim dobaviteljem, drugo polovico pa notranjim izvajalcem. Foto: Blaž Tišler

Prvi odziv na ponujeno ceno je bil sicer izredno negativno presenečenje, a MOL ni ponudil cene za nakup nepremičnine, ampak zgolj za odkup vlaganj v stavbo. Po zakonu MOL namreč stavbe z zemljiščem ne more kupiti, saj so ju društvu podarili, lahko pa odkupi vlaganja v stavbo. Zemljišče in stavbo je KUD FP brezplačno dobil v dar leta 1919, ob ustanovitvi društva za njegovo delovanje. Leta 1945 je bil kulturni dom podržavljen, leta 1969 pa je mesto društvu stavbo znova vrnilo.
MOL lahko povrne le investicije
MOL je za stavbo lahko ponudil samo toliko, na kolikor so ocenili višino vlaganj v stavbo. Društvo je namreč konec osemdesetih oz. na začetku devetdesetih let z lastnimi sredstvi zgradilo prizidek, poglobili so odrsko luknjo in tudi drugače vlagali v stavbo ter skrbeli za vzdrževanje in popravila. Vzdrževanje stavbe vsako leto brez investicij društvo stane okoli 100.000 evrov, z investicijami pa okoli 150.000 evrov. Ker je stavba v zasebni lastni, društvo za investicijska sredstva ne more kandidirati ne doma ne v EU-ju.
V primeru dogovora z občino bi ta tako za višino vlaganj postala lastnica in prek razpisa upravljanje stavbe predala najboljšemu ponudniku.
Po oceni geodetske uprave naj bi bila stavba KUD France Prešeren skupaj s pripadajočim zemljiščem vredna 893.000 evrov. V trenutni situaciji so se v društvu odločili, da MOL-ove ponudbe ne sprejmejo in počakajo na morebitno možnost za višjo kupnino. "Ta vsota ne odtehta možnosti, ki jih stavba nudi, lokacije ... Zato iščemo konkretnega kupca, vlagatelja, partnerja, ki bi nam omogočil, da izplačamo dolgove in obenem še naprej ustvarjamo," je povedala predstavnica društva Mojca Ocvirk.
Drugi pogovori so tipanje možnosti s kolegi
V preteklih dneh, ko so v javnost prišle informacije o dolgovih Kulturno-umetniškega društva France Prešeren, ocenjenih na približno 400.000 evrov, se je govorilo tudi o neformalnih pogovorih o nakupu. Po besedah Mojce Ocvirk gre za pogovore z dvema skupinama, ki se ukvarjata s podobnimi dejavnostmi kot KUD France Prešeren, da bi skupaj morda stopili v partnerstvo in našli možnost za ohranitev prostora in dejavnosti umetniškega ustvarjanja v njem. Če so možnosti za to uresničljive, še ne vedo.
V KUD-u France Prešeren se bodo tako z vprašanjem, kaj z znamenito stavbo, ki je bila zgrajena prav za namene kulturnega ustvarjanja in v kateri društvo deluje že skoraj od samega začetka, poglobljeno ukvarjali jeseni, po končanem poletnem Trnfestu, ki bo letos potekal pod nazivom Zadnji Trnfest?, in družinskem festivalu Emonska promenada, ki bosta, kot doslej, za obiskovalce brezplačna.

Do jeseni krizni menedžment in upanje na najboljše

Do takrat bodo tudi znova pregledali obstoječe možnosti, uvedli krizni menedžment in skušali optimizirati finančno stanje ter plačevanje dolgov. Kot so že večkrat poudarili, si želijo partnerja, vlagatelja ali pa kupca, ki bi bil zainteresiran, da se tudi v prihodnje v prostorih ohranijo nekateri obstoječi projekti društva. O tem, katere dejavnosti bi ohranili v obstoječih prostorih, bi se odločili glede na partnerjev interes in lasten premislek, kaj je najbolj smiselno ohraniti in za kaj bi sploh še imeli voljo ohraniti glede na takratne okoliščine. Društvo ima namreč široko zastavljeno vizijo, ki obsega tudi delo z brezdomci, upokojenci in drugimi posamezniki iz socialno ogroženih ter obrobnih področij, saj je to tudi eno izmed poslanstev KUD-a FP od njegovega začetka, a so številne dejavnosti zaradi nižanja sredstev krčili že zdaj.
Kot pravi Mojca Ocvirk, bi si želeli ohraniti tudi vse dejavnosti, ki potekajo v dvorani - gledališke predstave, glasbene dogodke, Impro ligo, ki je postala eden izmed zaščitnih znakov KUD-a FP, saj je prostor za to idealen. In Trnfest? "Trnfest se mora odvijati na KUD-ovem dvorišču, sicer to enostavno ni več Trnfest. Nam je festival v veliko veselje in ga zato pripravljamo predvsem prostovoljno. Tudi tuji gostje so zelo razumevajoči. Naša velika želja je, da se festival ohrani, a smo realni. Če bi nekako le uspelo, pa bi bili zelo veseli."