Podelili so nagrade Mestne občina Ljubljana. Foto: RTV Slo
Podelili so nagrade Mestne občina Ljubljana. Foto: RTV Slo
Boris Ostan v predstavi Svetniki.

Komisija, ki so jo sestavljali predsednik Matjaž Kmecl in Bojana Kunst Štromajer, Vojteh Ravnikar, Gustav Gnamuš, Aleš Kacjan in Ivo Svetina, je za dobitnike Župančičevih nagrad za delo v preteklem letu izbrala slikarja Zdenka Huzjana, koreografinjo in plesalko Matejo Bučar ter gledališkega igralca Borisa Ostana. Županja Mestne občine Ljubljana Danica Simšič bo nagrade slovesno podelila v petek, 10. junija, ob 20.00 na Ljubljanskem gradu.

Delo, ki ga cenijo mnogi kritiki
Alojz Srebotnjak je za svoje delo prejel že številne nagrade, že na začetku svoje kariere študentsko Prešernovo nagrado, pozneje pa še Kajuhovo nagrado in nagrado Prešernovega sklada, leta 1998 Prešernovo nagrado, leto pozneje pa še Kozinovo nagrado, skladateljsko stanovsko nagrado. Loteval se je vseh glasbenih zvrsti, od komponiranja za vokalne zasedbe do scenske glasbe in glasbe za komorne orkestre, najštevilčnejši pa je njegov opus instrumentalne in vokalno-instrumentalne glasbe.

Kaj so ustvarili drugi nagrajenci?
Zdenko Huzjan je iz slikarstva diplomiral leta 1972, zdaj pa je redni profesor za slikanje in risanje na Oddelku za likovno pedagogiko Pedagoške fakultete v Ljubljani. Njegova dela si je bilo do zdaj mogoče ogledati že na več kot 60 samostojnih in 120 skupinskih razstavah, izdal pa je že tudi štiri pesniške zbirke. Leta 1987 je za svoje ustavrjanje prejel nagrado Prešernovega sklada. Mateja Bučar je svoj pečat pustila med drugim na razstavah O kvadrat, Telborg in Koncept koncepta, s katero je letos sodelovala tudi na Gibanici. Boris Ostan, član Mestnega gledališča ljubljanskega, pa letos občinstvo navdušuje v predstavah Prizori iz zakonskega življenja, Kar hočete, Na čigavi strani, Svetniki, Kdo se boji Virginie Woolf?, Julij Cezar, Koza ali Kdo je Silvija? in Bolje tič v roki kot tat na strehi.

Lanski Župančičevi nagrajenci
Lani je Župančičevo nagrado za življenjsko delo prejela baletna plesalka, koreografinja, pedagoginja, televizijska režiserka in realizatorka Majna Sevnik, "letne" nagrade pa so šle na police slikarja Zmaga Lenardiča, Komornega godalnega orkestra Slovenske filharmonije in strokovne skupine projekta Ljubljana v evropskih očeh Mestnega muzeja Ljubljana.