Na vprašanje, kako na občini razumejo vlogo in pomen KUD-a France Prešeren in kakšno rešitev vidijo za delovanje društva, so odgovorili, da je KUD France Prešeren igral pomembno vlogo v kulturnem ustvarjanju mesta, še zdaleč pa ni edini. Foto: MMC RTV SLO/Jani Ugrin
Na vprašanje, kako na občini razumejo vlogo in pomen KUD-a France Prešeren in kakšno rešitev vidijo za delovanje društva, so odgovorili, da je KUD France Prešeren igral pomembno vlogo v kulturnem ustvarjanju mesta, še zdaleč pa ni edini. Foto: MMC RTV SLO/Jani Ugrin
Trnfest
Željko Pelicona prepoznava več mogočih scenarijev za rešitev položaja. Prvi je, da bi skušali kudovci sami "zgenerirati" ta denar, kar pa se večini članov društva zdi utopija, "simpatična" se mu zdi tudi Brecljeva pobuda, da bi država in mesto KUD spremenila v Muzej samoniklih prizorišč in bi KUD France Prešeren ostal v njem kot živi eksponat. A o tej možnosti se morajo še pogovoriti z različnimi deležniki. Mogoča je tudi prodaja nepremičnine po razumljivi tržni ceni. Geodetska uprava RS je po navedbah Pelicona stavbo na Karunovi ulici 14 ocenila na 800.000 evrov. Znesek bi pokril dolgove, a ob tem ostaja vprašljiv scenarij, kaj bi bilo z dejavnostmi društva. Foto: MMC/Miloš Ojdanić
KUD France Prešeren
Dolg društva več upnikom trenutno znaša okoli 600.000 evrov. Foto: BoBo

Po besedah tajnika KUD-a France Prešeren Željka Pelicona, ki je v zgodbo vpet tudi osebno, saj mu zaradi neplačanega posojila grozijo izterjave osebnega premoženja, bi bila ena izmed možnosti za rešitev društva ta, da bi MOL stavbo, v kateri deluje, odkupil za od 200.000 do 240.000 evrov, nato pa bi šla nepremičnina v javni razpis po modelu Španskih borcev ali Vodnikove domačije za tri leta z možnostjo podaljšanja treh let. To naj bi bilo tudi rečeno v neformalnih pogovorih z občino, kjer pa pravijo, da se o odkupu prostorov na Karunovi 14 za potrebe društva ne dogovarjajo.


"V skladu z veljavno zakonodajo lahko MOL pridobiva nepremično premoženje samo v obsegu, ki ga potrebuje za izvajanje nalog občinskega pomena, brez nepotrebnih zalog,"
so pojasnili. Kot dodajajo, se "žal tudi v KUD-u France Prešeren med sabo še niso dogovorili niti o nakupu oziroma prodaji dela stavbe na Karunovi ulici, prav tako se še niso lotili sanacije dolga". Ta znaša okoli 600.000 evrov.

Stavba je trenutno v lasti društva, MOL pa "ne more odkupiti celotne nepremičnine, ki jo je nekoč že predal v lastništvo društvu, odkupi lahko le novi prizidek, ki pa ne dosega zgoraj omenjene cenitve", še pravijo.

Na občini so še pojasnili, da bi lahko hišo v celoti odkupili le, če bi bila na dražbi ali bi prodajo zahtevali upniki. Če bi se to zgodilo, bi jo lahko dali v programsko upravljanje prek javnega razpisa. Menijo, da je KUD France Prešeren igral pomembno vlogo v kulturnem ustvarjanju mesta, še zdaleč pa ni edini. Dodali so, da so s kudovci želeli najti rešitev za njihovo stanje že leta 2013, vendar so njihovi predlogi (poravnava z upniki, odkup prizidka, itd.) "naleteli na odklonilen odnos".

"V notranje zadeve društva se ne moremo in ne smemo vmešavati"
Kot so sporočili z občine, se je župan Zoran Janković udeležil tudi zbora članov in članic (ki sicer ni bil sklepčen), kjer ni bil predstavljen predlog rešitve izhoda iz finančnega položaja društva. "Pojavljali so se tudi člani društva, ki so želeli urediti položaj z zelo konkretnimi in izvedljivimi predlogi rešitev, vendar sklepamo, da niso imeli dovolj podpore v društvu."

Na občini so poudarili, da se ne morejo in ne smejo vmešavati v notranje zadeve društva. So se pa odzvali na pozive za srečanja z različnimi akterji, ko so bili za to zaprošeni. Kot navajajo, so predstavniki društva zanje srečanje z županom opravili 12. septembra. "Ko smo jih vprašali, kakšen načrt sanacije imajo, ga niso imeli. Prihodnji teden je napovedan nov sestanek z njimi, pri čemer predloga sanacije še niso predložili," so še zapisali na občini. Po njihovih besedah z občino v imenu KUD-a France Prešeren ne komunicira predsednik kot odgovorna oseba, temveč sestanke zahteva kolektivna pisarna Ustanove Pohorski bataljon s sedežem v Kopru.