Za podobo Mone Lize je verjetno pozirala Lisa Gherardini. Foto: Reuters
Za podobo Mone Lize je verjetno pozirala Lisa Gherardini. Foto: Reuters
Da Vincijeva slika
V Firencah Leonardova dela hrani galerija Uffizi. Foto: EPA

Italijanski znanstvenik je njen grob odkril s pomočjo starih dokumentov nekega arhiva v toskanski prestolnici. Samostan, v katerem je našel zadnje počivališče najbolj znani da Vincijev model, je sicer že napol v ruševinah. Prava Mona Liza je bila Lisa Gherardini, žena florentinskega trgovca Francesca del Gioconda. Verjetno je umrla leta 1542, stara 63 let.

Leonardo jo je upodabljal skoraj štiri desetletja prej, med letoma 1503 in 1505. Slika, ki je ena izmed najbolj znanih na svetu, pa zdaj visi v Louvru v Parizu. V Francijo jo je odnesel Leonardo sam, ki jo je leta 1516 prodal kralju Francu I. Številni zgodovinarji so prepričani, da je bila izvirna slika večja od te, ki jo poznamo zdaj; po Leonardovi smrti naj bi sliko na obeh straneh obrezali.

Zakaj se smehlja Mona Liza?
Zanimanje ljubiteljev umetnosti je Mona Liza skozi stoletja ohranila s skrivnostnim nasmeškom in pogledom. O tem obstaja tudi več "teorij zarote", eno pa je v Da Vincijevi šifri predstavil tudi Dan Brown, ki trdi, da je ime slike anagram egipčanskih bogov plodnosti Amona in Isis. Težava njegove teorije pa je v tem, da ni Leonardo sam sliki nadel tega imena, ampak je to storil njegov biograf Giorgio Vasari.