Claude Monet: Senena kopa, 1891, (72,7 x 92,1 cm). Foto: Christie's
Claude Monet: Senena kopa, 1891, (72,7 x 92,1 cm). Foto: Christie's
Claude Monet
Med Monetovimi najbolj ikoničnimi serijami so tudi upodobitve lokvanjev, ki jih je umetnik slikal na svojem vrtu v Givernyju. Foto: EPA
Clauda Moneta (1840-1926) so zanimali učinki, ki jih ustvarja igra svetlobe, barve, ki se prelivajo po objektiv v različnih delih dneva. Z igro barv in svetlobe je svobodno interpretiral motiv kot subjektivno likovno podobo trenutka, zato je motivu namenjal več podob v različni svetlobi oziroma času dneva.
Clauda Moneta (1840-1926) so zanimali učinki, ki jih ustvarja igra svetlobe, barve, ki se prelivajo po objektivu v različnih delih dneva. Z igro barv in svetlobe je svobodno interpretiral motiv kot subjektivno likovno podobo trenutka, zato je motivu namenjal več podob v različni svetlobi oziroma času dneva. Foto: EPA

Monetovo platno, ki so ga v sredo prodali na dražbi newyorške hiše Christie's, je tako postalo najdražja slika umetnika, doslej prodana na dražbi. Doslej je rekord za najdražje umetnikovo delo, prodano na dražbi, pripadal sliki Ribnik z lokvanji iz ikonične serije, ki je bila na pri dražbeni hiši Christie's v Londonu junija 2008 prodana za 40,9 milijona funtov (45,8 milijona evrov).

Pred dražbo so sliko, ki spada v serijo senenih kopic, ocenili na 45 milijonov dolarjev (41,6 milijona evrov). Dražba slike je potekala dobrih štirinajst minut, kar se ne sliši veliko, a je to po pisanju francoske tiskovne agencije AFP neobičajno dolgo za sliko takšnega pomena.

Čeprav v zadnjih letih zbiralce vendarle vse bolj mamijo modernistična dela, so impresionistične slike še vedno tiste, ki pritegnejo največ zanimanja. "Impresionistični trg je živahen in trden," je dejala Brooke Lampley, vodja Oddelka za impresionistično in moderno umetnost pri Christie’su. Claude Monet (1840–1926) je kot slikar, ki stoji s svojo Impresijo: Sončni vzhod na samem začetku v 70. letih 19. stoletja prebujajoče se nove likovne struje, seveda posebej iskano ime.

Redko se pojavijo na dražbah
Monet je platno naslikal pozimi na svojem domu v Givernyju. Večina Monetovih upodobitev senenih kopic je v javnih zbirkah, pravkar prodana slika pa je zato ena redkih, ki so še v zasebni lasti. Že v letu, ko je slika nastala, natančneje septembra 1891, je sliko kupila umetnostna galerija Knoedler & Co. In tako je končala na ameriških tleh. Druge znane slike iz serije hranijo med drugim v pariškem Muzeju d'Orsay, newyorškem Metropolitanskem muzeju umetnosti in na Umetnostnem inštitutu v Chicagu. Slike iz te serije se torej redko pojavijo na trgu; leta 2001 so eno prodali za 14,3 milijona dolarjev.

Sliko je kupil anonimni zbiralec, zanj pa je dražila Margot Rosenberg, direktorica svetovalnega oddelka pri Christie’su. Dražba je hiši Christie’s, na kateri so prodali 39 od 48 del, vsega skupaj prinesla 246,3 milijona dolarjev (pred dogodkom so pričakovali, da jih bodo zbrali okoli 200 milijonov). Lanska dražba umetnin iz tega obdobja je lani za 59 prodanih del prinesla 145,5 milijona dolarjev.