Monserrat Caballe velja za eno najbolj impozantnih opernih pevk. Foto: EPA
Monserrat Caballe velja za eno najbolj impozantnih opernih pevk. Foto: EPA

Pogojna kazen in plačilo globe je del dogovora pevke s tožilstvom, ki ga je potem potrdil tudi sodnik v Barceloni, s tem pa se je pevka izognila sojenju. 82-letni pevki so iz zdravstvenih razlogov dovolili, da je na zaslišanju sodelovala s pomočjo videopovezave iz svojega doma. Leta 2012 jo je namreč zadela kap.

Preiskavo proti operni pevki so sprožili lani, ko so jo osumili, da je svoje dohodke, ko je živela v Barceloni, usmerjala prek družbe v Andori in tako utajila za 500.000 evrov davkov, ki jih je sicer pozneje vrnila. Davčnim organom bo morala plačati tudi več kot 72.000 evrov, piše v sodbi, o kateri je odločalo višje sodišče.

Gostovala je na odrih po vsem svetu
Mednarodno operno slavo je dosegla leta 1965, ko je v New Yorku vskočila v vlogo Lucrezie Borgia v istoimenski operi Gaetana Donizettija. Z njo si je prislužila skoraj polurne stoječe ovacije. V svoji več kot 50-letni karieri je nastopala na najbolj prestižnih odrih po vsem svetu, številnim pa se je v spomin zapisala tudi po duetu s pevcem skupine Queen Freddiejem Mercuryjem, s katerim sta leta 1987 združila moči v pesmi Barcelona, ki je bila pet let pozneje himna na olimpijskih igrah v Barceloni.