Slika Edvarda Muncha je bila prodana za 54,5 milijona dolarjev, kar je približno 50,6 milijona evrov. Foto: Sotheby's
Slika Edvarda Muncha je bila prodana za 54,5 milijona dolarjev, kar je približno 50,6 milijona evrov. Foto: Sotheby's
Ženska glava
Picassova skulptura Ženska glava (Tête de femme) je bila zmagovalka med skulpturami Sothebyjeve ponedeljkove dražbe, saj so jo prodali za 8,5 milijona dolarjev (približno 7,9 milijona evrov). Foto: Sotheby's

Slika Dekleta na mostu (norv. Pikene på broen) iz leta 1902 je bila na ponedeljkovi dražbi hiše Sotheby prodana za 54,5 milijona dolarjev, kar je približno 50,6 milijona evrov.

S tem pa ni postala najdražje prodana Munchova slika v zgodovini, saj to mesto pripada seveda njegovi legendarni mojstrovini Krik (norv. Skrik), ki velja za eno osrednjih del ekspresionizma. Krik - oziroma eno izmed njegovih štirih različic - so na dražbi leta 2012 prodali za skoraj 120 milijonov oziroma za dobrih 111 milijonov evrov.

Norveški slikar Edvard Munch (1863-1944) velja za klasika severnjaškega ekspresionizma. Njegov slog izkazuje sledi postimpresionizma, na podlagi katerega je oblikoval svoj ekspresionistični slog. Tematsko je njegovo slikarstvo močno simbolistično; bolj kot z zunanjim svetom se je ukvarjal s človekovim notranjim svetom in njegovim intimnim doživljanjem sveta. Med njegovimi deli velja izpostaviti še Ples življenja, Mrtvo mater, Pepel in Avtoportret z gorečo cigareto.

Približno 146 milijonov evrov v enem večeru
Celotni izkupiček dražbe umetnin impresionizma in modernizma znaša 157,7 milijona dolarjev (približno 146 milijonov evrov), so sporočili iz dražbene hiše Sotheby.

Večer je bil naklonjen tudi Pablu Picassu, čigar veliko grafiko Slikar in njegov model (fran. Le Peintre et son modèle) so prodali za 12,9 milijona dolarjev (slabih 12 milijonov evrov) in skulpturo Ženska glava (Tête de femme) za 8,5 milijona dolarjev (približno 7,9 milijona evrov). S tem je dotična stvaritev postala zmagovalka med skulpturami večera.

Pablo Picasso (1881-1973) je bil začetnik številnih slikarskih revolucionarnih smeri v moderni umetnosti, najbolj znan je po kubizmu. Njegova najbolj znana slika je verjetno Guernica iz leta 1937, ki prikazuje bombardiranje Guernice med špansko državljansko vojno. Od leta 1945 se je ukvarjal tudi s skulpturo, keramiko in grafiko.