Dvorano bodo 8. februarja odprli z nastopom tria Eroika, ob priložnosti pa bodo podelili tudi nagrade ustvarjalcem na področju kulture. Foto: MMC RTV SLO
Dvorano bodo 8. februarja odprli z nastopom tria Eroika, ob priložnosti pa bodo podelili tudi nagrade ustvarjalcem na področju kulture. Foto: MMC RTV SLO
Dvorana Murska Sobota
Nekdanjo kinodvorano, ki so jo odprli pred 56 leti, je projektiral znani murskosoboški arhitekt Feri Novak, prenovo je zasnoval domačin Andrej Kalamar.

Za to je bilo treba prenoviti nekdanjo o kinodvorano, ki so jo po načrtih Ferija Novaka odprli pred 56 leti. Prenovo je zasnoval domači arhitekt Andrej Kalamar, ki je moral z izvajalci upošteval zahteve spomeniškovarstvene službe, saj je dvorana spomeniško zaščiten objekt. Preureditev obstoječe dvorane je stala 3,6 milijona evrov, pri čemer so iz Evropskega sklada za regionalni razvoj pridobili 1,6 milijona evrov, preostalo je prispevala občina.
Čeprav je obnova gledališke dvorane uvrščena med investicijske projekte v sklopu Evropske prestolnice kulture (EPK), pa tega denarja še niso dobili. Župan Murske Sobote Anton Štihec je ob predstavitvi nove dvorane opozoril, da so druge občine denar že prejele, medtem ko je Murska Sobota za zdaj ostala praznih rok.
Vlada obljubila iskanje rešitve
Na neenakopravnosti pri projektu EPK je Štihec opozoril že pred dnevi, pozval pa tudi k odstopu predsednika vlade Boruta Pahorja oziroma spremembi odnosa. Iz premierjevega kabineta je dobil zagotovilo, da se bodo o tem pogovorili skupaj s predstavniki ministrstva za kulturo in poskusili najti rešitev.
Sicer pa se je precej zapletlo že med samo gradnjo, saj je bil glavni izvajalec gradbeno-obrtniških del, Stavbar iz Maribora, v postopku prisilne poravnave, občina pa je tudi z asignacijami in cesijami pomagala glavnemu izvajalcu in podizvajalcem, da so projekt uspešno končali.
Vrednost projekta je nihala med 3,9 milijona evrov v letu 2007 in več kot pet milijonov evrov na začetku leta 2009, na račun gospodarske krize in nižjih cen pa se je znižala na okoli 3,6 milijona evrov. Občina je iz državnega proračuna dobila še 127.000 evrov za zagotavljanje lastnega deleža.