Nostalgično ameriško tradicijo
Nostalgično ameriško tradicijo "drive-in" kinematografa ta teden oživljajo tudi na Gospodarskem razstavišču. Foto:
Ula Furlan
Filozofijo festivala Ylon je povzela ambasadorka dogodka, igralka Ula Furlan: "Ylon je poseben in drugačen koncept za ljubitelje karizmatičnih zabav s kozmopolitskim pridihom, z močno noto atraktivnih scenskih elementov in pompoznih scenskih atrakcij". Poudarek festivala bo na izbrani klubski glasbi, s prodajo vsake vstopnice pa bo evro namenjen v Ylon sklad za pomoč nadarjenim otrokom iz socialno ogroženih družin. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer

Festivalski program bo obsegal gledališke predstave, predavanja, delavnice in koncerte ter tematske okrogle mize, na katerih se bodo dotaknili aktualnih vprašanj na področju kulture. Med večjimi dogodki velja omeniti razstavo Majski salon v organizaciji Zveze društev likovnih umetnikov Slovenije in projekt Drive-in kino, ki ga pripravljajo s Kinodvorom.

Majski salon je najstarejša likovna razstava v Sloveniji; na njej bo tokrat sodelovalo okrog 150 umetnikov. Ob razstavi bodo 24. maja pripravili tudi debatni maraton, na katerem bodo ustvarjalci spregovorili na temo Umestitev likovne umetnosti v prostor in čas med teorijo in prakso - Slovenija 2012.

Drive-in kino: od Tarantina do Fincherja
Za posebno kinematografsko izkušnjo bodo poskrbeli z mobilnim kinom, izbrane filme si bodo obiskovalci lahko ogledali v intimi svojega avtomobila. Prikazali bodo filme Smrtno varen v režiji Quentina Tarantina, Polnoč v Parizu Woodyja Allena, Dekle z zmajskim tatujem Davida Fincherja in Lomilec src Pascala Chaumeila.

Tako zelo "retro": stari fotoaparati
V okviru festivala bosta 25. in 26. maja potekala tudi bolšja sejma. Prvi sejemski dan bo namenjen izmenjavi in nakupu rabljenih glasbil, drugi pa izmenjavi fotografske opreme. Vsak dan festivala bo možna tudi menjava knjig.

Zabava z višjim poslanstvom
Posebnega odprtja festivala Muza ne načrtujejo, sklenil pa ga bo festival Ylon. Poudarek tega festivala bo na klubski glasbi, s prodajo vsake vstopnice pa bodo evro namenili skladu Ylon za pomoč nadarjenim otrokom iz socialno ogroženih družin. Zbrana sredstva festivala Muza bodo sicer namenili glasbenim tečajem v Pionirskem domu - Centru za kulturo mladih.