Avtorja projekta z naslovom Neskončni zaslon - Babilonski stolp sta duo Arotin & Serghei. Foto: EPA
Avtorja projekta z naslovom Neskončni zaslon - Babilonski stolp sta duo Arotin & Serghei. Foto: EPA
Bruegel: Babilonski stolp
Besedna zveza "babilonski stolp" se v Stari zavezi, kjer je zgodba o tem, kako je Bog zamešal človeške jezike, ne pojavi. Biblija navaja le, da je mesto ime Babilon dobilo po hebrejski besedi balal, ki pomeni zaplesti.

Projekcija bo na ogled do 19. oktobra, in sicer vsak dan od mraka do polnoči.

Kot so zapisali v muzeju, velja slika Babilonski stolp za eno najprepoznavnejših del iz njihovih zbirk.

Avtorja projekta z naslovom Neskončni zaslon - Babilonski stolp sta duo Arotin & Serghei. Njun projekt pa ne vključuje le projekcije, ki bo pokrila 1200 kvadratnih metrov pročelja, temveč tudi zvočno instalacijo.

"Kmečki" Bruegel
Pieter Bruegel starejši se je rodil v Bruslju. Na začetku je bil pod Boschevim vplivom, potem pa je izoblikoval svoj slog, za katerega so značilni topla barvna lestvica, ostro opazovanje, poznavanje človekove duševnosti in smisel za podrobnosti. Z naklonjenostjo in zanimanjem je slikal prizore iz kmečkega življenja, zato je dobil vzdevek "kmečki" Bruegel.

Morda najslavnejšimi je njegov Babilonski stolp, za gradnjo katerega so bili ljudje kaznovani s pomešanjem jezikov, tako da niso več razumeli drug drugega. Slikar je stolp upodobil med samo gradnjo: na prvi pogled deluje kot trdna stožčasta monumentalna arhitektura z močnimi temelji, a ob natančnejšem pogledu vidimo, da so ga slabo načrtovali in da se stolp že med gradnjo ruši.